ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОББ е лидер на пазара на предоставяне на финансови услуги за агро сектора

За ОББ, която е част от водещата белгийска финансово-застрахователна група KBC, устойчивото развитие е тема от най-висок приоритет, стълб в цялостната стратегия на банката. Закономерно, когато устойчивото развитие се разглежда като бизнес, а не като регулаторно задължение, се откриват възможности, които да направят компаниите по-силни, по-ефективни и по-успешни след трансформацията в посока позеленяване. Това отбеляза Десислава Симеонова – член на Управителния съвет, лидер на програмата за Устойчиво финансиране на “КВС Груп” и изпълнителен директор “МСП Банкиране” на ОББ, която бе модератор на панелна дискусия за агро сектора на Net Zero Economy Forum. Събитието събра бизнес лидери, политици, предприемачи и представители на финансовия сектор, които дискутираха в дълбочина стратегиите за зелен преход и подходите за неговото ускоряване.

В България земеделският сектор е отговорен за 15.63% от въглеродните емисии. ОББ е лидер на пазара на предоставяне на финансови услуги за сектора, като има почти 30% пазарен дял в страната, посочи Симеонова.

Участниците в събитието обсъдиха какво мотивира клиентите в сектора да направят крачка към устойчивата трансформация, както и към какъв тип инвестиции, повишаващи ефективността им, основно се извършват в момента.

Николай Кирилов, управител на “АГРОФРЕШ – Видин” ЕООД, разказа за опита си във въвеждането и развитието на  No till технологията за обработка на земеделските си земи, както и за синергията на това направление с отглеждането на месодайни крави. Въпреки трудностите той продължава да анализира, инвестира и надгражда, както в земеделието, така и в животновъдството, с цел подобряване на ефективността и резултатите.

Виктор Скравенски, управител и собственик на “БИОТЕКС” ЕООД, сподели за различни експерименти и иновации в отглеждането на зърнени и етерично-маслени култури. Той обърна внимание и на необходимостта от целенасочена политика и конкретни действия за изграждане на напоителна инфраструктура в страната с цел увеличаване на поливните обработваеми площи и подобряване на добивите и качеството на продукцията.

Иво Куманов, CEO и съдружник в “НИК ЕЛЕКТРОНИКС” ООД, запозна аудиторията с най-новите тенденции и иновативните технологии за автоматизация и управление на процеси в земеделско производство, включително дронове за растителна защита, високотехнологично земеделско оборудване, базирано на AI технологии. Именно чрез използването им, секторът ще стане по-устойчив, успешен и ефективен, но и ще успее да привлече младите хора, категоричен е той. Подобряването на имиджа на земеделския бизнес е справедлива цел, която си заслужава усилията заради хилядите борбени земеделски стопани, които ежедневно инвестират огромни усилия в сектора и развитието му.

Десислава Симеонова отбеляза, че ОББ се стреми да бъде компетентен и подготвен събеседник в диалога с представителите на аграрния бизнес, защото трансформацията отдавна вече не е пожелателна, регулаторният натиск се увеличава, а посоката на промяна е ясна, приета и необратима. Бизнесът трябва да се готви да започне измерването и оповестяването на редица данни, за да остане конкурентоспособен. „Предлагаме и специализирани продукти за финансиране на субсидии на площ, включително еко-схеми,  кредити за инвестиционни проекти с грантове, разполагаме с най-разнообразната гама от гаранционни програми и финансови инструменти», посочи тя. «Партнираме си с водещите компании, които въвеждат иновации и автоматизации в земеделския бизнес, затова можем да дадем точните насоки и референции за консултации по тези въпроси“.

Десислава Симеонова е категорична, че една от важните цели на ОББ е да не допусне добри идеи, подпомагащи прехода към по-устойчиво земеделие на компании с традиции в бизнеса, да останат нереализирани заради липса на финансова подкрепа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст