ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Портних за замърсяването на Варненското езеро

Варненското езеро

Окръжната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са трима души, сред които е и бившият кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, с което са нанесени вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. На бившия кмет на града е повдигнато и обвинение в качеството му на длъжностно лице, като от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Прокуратурата търси наказателна отговорност още от управителя на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на служителка от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта „Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район „Аспарухово“ в помпена станция и транспортиращ тръбопровод“. Прокуратурата ги обвинява в документна измама, представляваща особено тежък случай, за която предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Досъдебното производство по този случай е образувано през 2020 година в Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжен съд – Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст