ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция ще облага с високи данъци доходите на инфлуенсърите

турска инфлуенсърка Дилян Полат инфлуенсъри турция
Инфлуенсърката Дилян Полат

В Турция са предприети разследвания за пране на пари срещу инфлуенсъри в ТикТок

Доходите на инфлуенсърите в Турция ще бъдат облагани с високи данъци. Това предвижда проектозакон на Меджлиса, информира турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. 

Идеята за проектозакона идва на фона на предприетите разследвания за пране на пари срещу инфлуенсърите в социалните мрежи, главно в ТикТок (TikTok), които в последно време зачестяват. 

Предстои парламентът да предприеме действия по въпроса за приемането на съответен закон. Проектозаконът предвижда много сериозни стъпки при разследването, отчитането и облагането на доходите на инфлуенсърите.

Телевизия НТВ припомня и за случаи на задържани инфлуенсъри, сред които са Дилян Полат и съпругът й Енгин Полат. Те бяха арестувани по обвинения в “създаване на организация с цел извършване на престъпление”, “укриване на доходи от престъпна дейност”, “действия в разрез с  данъчното законодателство”. Публикациите на 33-годишния т. нар. социален феномен Дилян Полат и нейния съпруг Енгин Полат в социалните мрежи за техния луксозен и пищен живот привличат вниманието на потребителите на социалните мрежи в Турция от месеци.

Семейство Полат се занимават с различени видове бизнес, включително имат центрове за красота в Турция и в Дубай.

От НТВ посочват и за решението на властите да конфискуват цялото движимо и недвижимо имущество на известните инфлуенсъри Йозлем и Таяр Йоз (след арестите на семейство Полат).

На фона на тези събития турският парламент нареди разследване на редица социалните мрежи и платформи, главно ТикТок.

Хюсеин Яйман от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и председател на Комисията за електронни медии на Меджлиса разкри някои детайли за работата на комисията, свързана с платформите и социалните медии.

Яйман посочи, че представителят на ТикТок за Турция и Евразия Емир Гелен е повикан на 7 декември за въпроси в комисията.

Осъждаме редица публикации и изображения, главно в ТикТок, целящи да разклатят и разрушат семейната структура, нашия морал, нашата култура, да влияят негативно на нашите деца, нашите жени. Поканихме Емир Гелен, представител на ТикТок за Турция и Евразия, на 7 декември. Той ще дойде в Комисията за електронни медии на Великото национално събрание на Турция и ще направи изявление по тези въпроси, каза Яйман.

Някои хора се наричат „феномени“ в социалните медии, особено в ТикТок. Ние обаче не знаем какво точно правят тези т. нар. феномени. Във Великото национално събрание на Турция се подготвя общ закон по този въпрос. Ще предприемем много, много сериозни мерки, особено по отношение на разследването, осчетоводяването и облагането на техните доходи. Практиките, особено непристойните, срещу нашата нация, нашия морал, нашите семейства, нашите деца, особено в електронните медии и в частност в ТикТок никога не може да бъдат одобрени, каза Яйман.

През изминалите години властите в Турция са блокирали за известно време работата на различни социални мрежи и платформи в страната, включително Ютюб и Туитър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст