ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцарската Roshe купува биотехнологичната Carmot Therapeutics за 2.7 млрд. долара

бизнес недвижими имоти

Швейцарската фармацевтична компания Roche постигна споразумение за закупуването на американската биотехнологична компания Carmot Therapeutics, която е специализирана в разработването на лекарства за диабет и затлъстяване. Сделката се оценява на 2.7 млрд. долара. Освен това от Roche отбелязват, че акционерите на Carmot Therapeutics ще получат до допълнителни 400 млн. долара, когато сделката достигне определени етапи.

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2024 година. В резултат на това Roche ще има достъп до портфолиото от клинични и предклинични активи на Carmot Therapeutics. Разработките на американската компания включват лекарства за подкожно и перорално приложение, предназначени за лечение на затлъстяване при пациенти със или без диабет. Медицинският директор на Roche Леви Гарауей особено отбелязва високия потенциал на CT-388, който е в процес на клинични изпитвания.

Carmot Therapeutics е частна компания със седалище в Бъркли, Калифорния. Тя подаде заявление за първично публично предлагане миналия месец.

Това е втората голяма сделка на Roche за закупуване на биотехнологични активи през последния месец и половина. В края на октомври швейцарската компания се споразумя с Roivant Sciences и Pfizer да купи съвместното им предприятие Telavant Holdings. Roche ще плати 7.1 милиарда долара предварително и още 150 милиона долара в близко бъдеще като важни плащания.

„Рош“ е швейцарска транснационална компания, най-голямата в света фармацевтична компания, с обем на продажбите около 65 млрд. щ.долара. Компанията Roche произвежда също реагенти и оборудване за медицински анализи. Понастоящем компанията извършва изследвания в областите онкология, вирусология, неврология и очни болести.

Предишното име на компанията е „Хофман – Рош“, а сега то е название на централата на холдинга в град Базел, Швейцария. Дружеството „Рош Холдинг“ е регистрирано на Швейцарската борса (SWX) с индекс ROG.

Компанията има филиали на много места по целия свят, в това число и в София, където е регистрирано „Рош България“.

„Рош“ притежава американската биотехнологична компания Genentech  и контролния пакет от акции на японската компания Chugai Pharmaceutical Co, както и базираните в САЩ компании Ventana и Foundation Medicine.

Наследниците на основателите на компанията – семействата Хофман и Оери, притежават половината от дружеството съответно по 45% и 5% от капитала. Друга швейцарска фармацевтична компания – Novartis, притежава 33% от компанията.

„Рош“ е пълноправен член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст