Асен Василев и еврокомисар Марейд Макгинес инспектират ГКПП “Капитан Андреево”

Асен Василев получи мандат за съставяне на правителство

Министърът на финансите Асен Василев и европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес ще проведат днес среща на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево”, съобщиха от Министерството.

Макгинес ще се запознае лично с работата на митническите служители и гранична полиция за предотвратяването на вноса и износа на стоки, които са под санкционен режим.

През българо-турската граница минават стоки под санкционен режим, наложен на Русия заради водената от нея война срещу Украйна, потвърди министърът на финансите Асен Василев, като подчерта, че става дума за стоки, произвеждани от над 20 000 компании.

“В момента виждаме доста сериозна активизация на внос и на износ на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Като крайна дестинация оттам-нататък е ясно, че има прекупуване и пренос към Русия”, каза той.

Василев уточни още, че точно по този въпрос са започнали много активна работа с Европейската комисия – да идентифицират компаниите, да идентифицират каналите и те да бъдат пресечени.

Припомняме, че вчера еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес пристигна на двудневно работно посещение в България. Тя се срещна с министър-председателя акад. Николай Денков, със заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел, с министъра на финансите Асен Василев и с министъра на енергетиката Румен Радев, както и с народни представители от парламентарните комисии по бюджет и финанси и по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Основният фокус на визитата ѝ в България е предотвратяването на заобикалянето на санкциите на стоки с двойна употреба, които достигат до Русия и биват използвани от руската армия във войната срещу Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст