ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Брюксел обсъждат Шенген, но гласуване за България няма да има

шенген

Вътрешните министри на страните от ЕС заседават днес в Брюксел. В дневния ред на срещата е дебат за актуалното състояние на шенгенското пространство. Гласуване за приемането на България и Румъния в него обаче няма да има. За да бъдат приети двете страни в Шенген, трябва да има пълно единодушие сред 27-те държави от ЕС.

Засега Нидерландия и Австрия не са представили окончателните си позиции, затова гласуването за приемането на България и Румъния в Шенген се очаква да бъде по-късно през декември.

Вътрешните министри от ЕС да обсъдят и последната мисия в България, която Нидерландия поиска, преди да вземе окончателно решение за приемането ни в Шенген. Резултатите от нея бяха представени в края на миналата седмица и заключенията бяха положителни за страната ни,предаде БНТ.

Испания, която председателства Съвета на ЕС, се надява да осигури необходимото единодушие за приемането на България и Румъния в Шенген до края на тази година. Мадрид е готов да организира извънредна среща на вътрешните министри или да постави въпроса на гласуване чрез писмена процедура.

В срещата в Брюксел днес участва министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст