Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

Най-добрата фундаментална наука дава възможности за едни от най-полезните приложения. Това е общата тенденция в световната наука, от която всички трябва да се възползваме и да продължим да развиваме науката и иновациите в България. Това заяви премиерът Николай Денков, който участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

“Това, което виждаме днес, беше една мечта, която не знаехме дали ще се реализира, но знаехме, че трябва да опитаме“, посочи Денков. Той припомни, че през 2021 година е участвал на „първата копка“ на проекта, воден от убеждението, че в България има водещи световни центрове на наука, които трябва да бъдат подкрепяни, за да се конкурират успешно с най-добрите в света и да станат видими както в страната, така и в чужбина.

Министър-председателят изтъкна сериозния напредък в сферата на науката и иновациите в България. Като добри примери в тази посока министър-председателят отбеляза работата на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), както и астрономическия център „Рожен“, който е част от световна мрежа, правеща открития в областта на астрофизиката и астрономията. Премиерът изтъкна още модерния център по растителна системна биология и биотехнология „ПлантаСИСТ“ в Пловдив, както и новия суперкомпютър в БАН. „Тези примери показват какъв огромен прогрес е постигнат през последните години“, каза Денков. По думите му, те са показателни и за успешния модел на сътрудничество на страната ни с някои от най-добрите научни институти в света по различните направления. „Това е прекрасна среда за конкуренция и за сътрудничество в областта на информационните технологии” заяви премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст