ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков: Не съм обещавал да не сменям директора на “Пирогов”, не мога да спра здравния министър да го направи

Николай Денков Министерски съвет

Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Той беше ясен, че има притеснителни твърдения и оттам беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Нека да обърна внимание, че това е изцяло в неговите правомощия, даже малко съм изненадан от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема бюджета, да приема законите. Ако НС смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, аз смятам, че имаме проблем и този проблем е, че всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Това заяви министър-председателя акад. Николай Денков пред журналисти по повод смяната на директора на най-голямата ни спешна болница УМБАЛСМ „Пирогов“.

„Има начини, ако искат да се намесят в този процес, да извикат министъра, да го изслушат на комисия, ако трябва по някоя друга процедура в пленарна зала, но не е това начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решението“, подчерта той.

Акад. Денков категорично отрече да е давал обещание да не освобождава директора на „Пирогов“. „Министърът има права. Както аз имам право да сменям зам.-министрите, така министърът на здравеопазването има права. Когато той твърди, че има основание, има съответните доклади, може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но аз не мога да го спра, защото иначе ще излезе, че аз му въздействам върху работата“, изтъкна премиерът.

Той коментира, че очаква от здравния министър да защити позицията, която е изложил, да я представи пред народните представители и обществеността и да защити, че е бил прав.

“Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има”, подчерта премиерът.

Изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров беше освободен от поста си във вторник. Уволнението му предизвика бурни политически реакции, а от ГЕРБ заявиха, че ще участват само в заседанията, в които ще се приемат конституционните промени, и няма да подкрепят нито един закон на Министерския съвет, докато не се напише механизъм за вземане на решения в (не)коалицията. 

По-късно от здравното министерство коментираха, че мотивите за решението са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит” към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. Друг мотив е създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст