ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 5 декември 2023 г.

За 30-и път БАНКЕРЪ връчи наградите “Банкер на годината”

След COVID кризата, войната в Украйна и трудностите, причинени от тях, днес кредитните институции у нас показват все по-добри финансови резултати и затова не можем да не отчетем приноса на техните мениджъри. Активите на банките нарастват в резултат от кредитната и депозитна активност на фирмите и домакинствата. Ефектът от затягането на паричната политика на Европейската централна банка, както и от политиката за повишаване на лихвените проценти, засега оказват слабо въздействие у нас, заяви издателят на БАНКЕРЪ Илия Джагаров.

Няма риск да останем без горива, ако “Лукойл” продаде активите си у нас, заяви Асен Василев

„Лукойл“ обяви, че не изключва възможността за продажба на активите си в България. Не закъсня и коментар по темата от страна на финансовия министър Асен Василев, който още през октомври заяви пред “Файненшъл таймс”, че натискът на правителството е накарал “Лукойл” да започне процеса на продажба на рафинерията си в Бургас – “Нефтохим”, като има интерес от купувачи.

Влизането във “въздушния” Шенген няма да облекчи икономическите ни страдания

Дори да бъде направена „политическа“ отстъпка и България и Румъния да получат скромен жест на внимание от колегите си в ЕС, проверките на летищата не са големият ни проблем. Двете държави членки губят заради сухопътните и морски проверки. В края на ноември икономическият министър Богдан Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни, защото само заради задръстванията по общата ни граница, тировете висят по опашки средно по 6 часа.

Зеленото кредитиране се разлиства

Рефинансиране на кредити - сто в едно - калкулатор

Зелените кредити могат да ни спестят пари, но и да ни помогнат да „спасим света“ – или поне да го направим по-добро място за живеене. Чрез зелената ипотека клиентите ползват специална отстъпка от лихвата при закупуването на жилище в сгради с енергийна ефективност Клас А или по-висок. Зеленият кредит за автомобил пък дава възможност за покупка на последно поколение енергоспестяваща кола и то при добри финансови условия. А поставянето на фотоволтаични панели е доста по-лесно с финансовата помощ на банките.

Ястребът Шнабел изключи нови лихвени повишения на ЕЦБ

Европейската централна банка трябва да свали от масата по-нататъшни увеличения на лихвените проценти предвид “забележителния” спад на инфлацията и паричните стратези не трябва да дават указания за лихвите да останат стабилни до края на юни 2024-а, коментира за агенция “Ройтерс” членът на изпълнителния борд Изабел Шнабел. Това изявление е завой към по-умерена позиция на смятаната за най-влиятелния глас в лагера на консерваторите дама, оглавили най-агресивния възходящ лихвен цикъл в историята на ЕЦБ през последната година и половина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст