ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дупница и Бобов дол обединяват сили за решаване на общи проблеми

Кметовете на Дупница Първан Дангов и на Бобов дол – Елза Величкова решиха заедно да работят по решаването на няколко общи проблема.

Това съобщават от администрациите им, цитирани от кореспондент на Българското национално ради

Първият проблем се отнася до предстоящите разплащания на дейностите по изграждането на сепариращата и компостираща инсталация край село Джерман, които трябва да станат до края на 2023 година.

Двете общини са пряко зависими от реализацията на Плана за справедлив преход, свързан с работата и със закриването на ТЕЦ „Бобов дол“ и заради това те са решили заедно да търсят възможности за осигуряване на дефицитите по неразплатените до сега плащания по изграждането на компостиращата инсталация при Джерман. Тези дефицити застрашават проекта със спиране и дори със санкции поради изтичащия срок за плащания, който е до края на 2023 година. Трябва да се изплатят около 6.5 милиона лева.

Вторият проблем е свързан със справянето със свободно пуснатите коне из двете общини. Става въпрос за стотици животни, които разсипват нивите и причиняват катастрофи по пътищата.
Единственият начин да бъдат опазени имотите и предотвратени пътни инциденти, каквито станаха наскоро в местността „Бинека“ и край Бобов дол, е да се задължи собственикът – местен фермер, да огради рисковите участъци с електронни пастири.

Кметът на намиращото се в района село Мламолово Милчо Михайлов, който е бивш полицай разказа, че в последно време са станали 3-4 сериозни катастрофи, предизвикани от коне. Животните били много и се срещали и из Паничище, и из Бистрица. Той отбеляза, че независимо че в местността всички знаят на кого са тези животни, ветеринарите от Кюстендил твърдят, че били диви коне.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст