ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата пита с анкета как да се казва магистралата от Русе до Търново

Изграждането на основните вертикални оси – магистралите от Видин на юг, от Русе до Велико Търново и от Дуранкулак до Варна, са ключът към демографското и икономическо развитие на Северна България. Това каза регионалният министър Андрей Цеков в ефира на “Би Ти Ви”.

Новата магистрала, която трябва да свърже Русе с Велико Търново през Стара планина и да се свърже с „Тракия” и „Марица”, някога трябва да стане част от големия коридор от Егейско до Балтийско море.

Министърът на регионалното и благоустройството заяви, че България безкрайно е закъсняла с изграждането на трасето Русе-Велико Търново, като е безкрайно необходима свързаността на обществото със Северна България. За избора на име на магистралата ще се проведе анкета, заяви Цеков. „Янтра” е едно от възможните имена на бъдещата магистрала. Властта обаче ще направи обществено допитване за името.

Първите два участъка от магистралата са за близо 2,5 млрд. лв. За третия предстои обявяването на обществена поръчка, прогнозите са за още около милиард и половина.

Според министъра е реалистично да имаме път от Видин до Ботевград и магистрала “Струма” през Кресненското дефиле до 2030 година. Засега за “Струма” се предвиждат две трасета, този през самото дефиле според Цеков не е удачен заради защита на биоразнообразието. Затова ще има втора поръчка за трасе извън него.

Цеков направи и оценка на преодоляването на снежната обстановка отпреди седмица. “Не мога да отрека трудностите, основно в Северна България – съчетание на обилен снеговалеж, силни ветрове, снегонавявания доведоха до затваряне на пътната мрежа в редица области. Основната цел, която трябва да си поставим, е по-добро взаимодействие между редицата държавни органи, които отговарят за управлението на подобни кризи. За да изчистим пътищата е необходимо те да са относително сухи, да е спрял снегът, и да са чисти от тежък трафик. Това означава, че трябва да се въвеждат превантивни мерки за спиране на тежкотоварния трафик поне временно, за да се даде възможност да бъдат почистени пътните артерии”, смята министърът.

Той увери, че санкции ще има навсякъде, където има констатирано неизпълнение на договорните отношения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст