ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК: Целта ни е решението за България и Румъния за Шенген да е тази година

Илва Йохансон

Европа е изложена на повишена терористична заплаха поради войната в Газа, заяви Илва Йохансон

Наскоро предприехме нова проверка в България по повод Шенген и тя беше наистина успешна, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред журналисти преди началото на последното за годината заседание на европейските вътрешни министри в Брюксел, предаде БТА.

Ще използвам възможността да кажа колко добре подготвени са България и Румъния за присъединяване към Шенген. Целта ми остава решението да бъде взето още тази година, добави еврокомисарят.

Днес испанският министър на вътрешните работи Фернандо Марласка изрази надежда разширяването на Шенген да настъпи възможно най-скоро. Той каза, че испанското председателство на Съвета на ЕС ще продължи работата до края на годината, попитан дали има готовност за свикване на извънредно заседание на вътрешните министри за одобряване на съответното решение. Марласка посочи, че днес решение не се предвижда.

Европа е изложена на повишена терористична заплаха поради войната в Газа, заяви още Илва Йохансон, цитирана от ДПА.

“Предвид войната между Израел и “Хамас” и поляризацията, която тя предизвиква в нашето общество, с наближаването на празничния сезон, има огромен риск от терористични нападения в Европейския съюз”, подчерта еврокомисарката.

Йохансон посочи като пример нападението с нож, извършено в събота в Париж, при което загина един германски турист и бяха ранени двама души, както и други инциденти.

Еврокомисарката обяви, че ще бъдат отпуснати допълнителни 30 милиона евро за защита на ключови обекти, например религиозни.

Очаква се вътрешните министри от блока да проведат консултации, на фона на войните в Близкия изток и Украйна. В програмата на срещата е предвидена и дискусия за шенгенската зона за свободно движение, както и по напредъка на реформите за предоставяне на убежище и миграцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст