ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калин Стоянов е оптимист, че България ще бъде в Шенген до края на годината

Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази оптимизъм, че България и Румъния ще станат част от Шенген до края на тази година. Той говори след края на заседанието на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.

Не е сериозно да сме очаквали това да стане днес, каза министър Стоянов.

“Оптимист съм от срещите, които проведох днес. Не беше само с нидерландския колега. Трябва ясно да заявим, че през следващите дни и седмици предстоят много сериозни разговори по отношение на това дали България ще бъде приета в Шенген”, добави той. 

Запитан какво му дава основание за този оптимизъм, министърът отговори:

“Можем да очакваме най-вече въз основа на положителния доклад, който вече имаме – за това, че сме готови да бъдем част от Шенген. Нидерландският колега също отчете напредъка, който имаме през последните няколко месеца и категорично заяви, че ще им трябва известно време, през което да анализират доклада. С австрийския колега многократно сме разговаряли. Те продължават да твърдят, че според тях Шенген не функционира като цяло. Но аз и друг път съм казвам, че ние няма как да коментираме тези твърдения, тъй като България не е част от Шенген”.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е запознала министрите с изключително положителния доклад от мисията за проверка на фактите у нас в края на ноември. В нея имаше също нидерландски и австрийски експерти – представители на страните, които налагат вето на присъединяването ни към пространството за свободно движение. 

Министър Стоянов припомни, че утре в Нидерландия предстои сформирането на новия парламент след изборите през ноември, което е от решаващо значение за изготвянето на позицията на кралството.

“Не е изключено да има извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи, но приемането ни може да се случи на Съвет във всякакъв формат”, каза още министърът.

“Продължаваме да сме на едно мнение, че България и Румъния следва да бъдат и да вървят в пакет при приемането им в Шенген”, каза Стоянов в отговор на въпроса дали е разговарял с румънския си колега..

Министърът изрази надежда, че въпросът няма да се проточи към белгийското председателство, което започва от 1-ви януари. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст