ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Креди Сюис” възстанови независимия одитор на сметките, свързани с нацистите

“Креди Сюис” е възстановила Нийл Барофски като независим омбудсман, който ще упражнява надзор върху провеждания от швейцарската банка преглед на фактите, имащи отношение с обслужването на свързани с нацистите сметки. Решението е обявено на 4 декември от бюджетната комисия на Сената на Съединените щати, която наблюдава как “Креди Сюис” провежда вътрешното разследване по темата.

“Ясната и пълноценна от историческа гледна точка оценка на обслужването от страна на “Креди Сюис” на свързаните с нацистите сметки изисква фактите да бъдат признати, а не заметени”, посочват в официално изявление сенатори Чък Грейсли от Айова и Шелдън Уайтхаус от Роуд Айланд. В него се пояснява още, че по настояване на законодателите “швейцарската банка се е съгласила да бръкне дълбоко в историята си и господин Барофски отново ще упражнява надзор върху този по-пълноценен преглед”.

Барофски – бивш генерален инспектор на създадената през 2008-а в Съединените щати Програма за подпомагане на проблемни активи (TARP) и заклет критик на Уолстрийт, беше отстранен като омбудсман от “Креди Сюис” през ноември 2022 година. След като първоначално той е имал задача да състави публичен отчет за констатациите си, бюджетната комисия е получила документа едва през пролетта след като е издала призовка за официално изслушване. В отчета на Барофски се твърдяло, че банката е стеснила обсега на проучването и не е проследила потенциални лица.

През април “Креди Сюис” обяви, че резултатите от проверката й не подкрепят ключови твърдения за свързани с нацистите сметки, отправени през 2020-а от еврейската организация за човешки права “Симон Визентал” и че докладът, подготвен от Барофски, съдържа “множество фактически грешки” и други пропуски.

След като през юли сенатската комисия разкритикува швейцарския кредитор че не е изпълнила обещанието си да сътрудничи, той предостави на американските законодатели нередактирана версия на отчета на Барофски. И от нея се е разбрало, че банката не е прегледала всичките налични записи, твърдят сенаторите.

Швейцарският банков лидер “Ю Би Ес груп”, който се съгласи на 19 март да купи изпадналата в сериозни финансови затруднения “Креди Сюис” в спешна спасителна сделка, режисирана от швейцарските власти, не е направил официален коментар на информацията за “нацистките” проверки.

Критиките за вътрешното разследване на “Креди Сюис” идват почти четвърт век след като двете по онова време най-големи банки на Швейцария сключиха извънсъдебно споразумение с жертвите на Холокоста на стойност 1.25 млрд. щ. долара. С него бяха уредени твърденията, че кредитните институции не са върнали дължимите активи на оцелелите от геноцида на Адолф Хитлер и на наследниците на жертвите. Договорът реши и исковете на хората, чиито активи са били ограбени от нацистите и депозирани в швейцарските банки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст