ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Лукойл” иска да продаде активите си в България

лукойл нефтохим

“Лукойл” обмисля продажба на активите си в България. “Предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата “Лукойл” на територията на България, компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса”, съобщиха от “Лукойл”.

“Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната”, посочват още от компанията. И уточняват, че ще информират държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици “Лукойл” за по-нататъшните действия на компанията спрямо активите ѝ в България.

През ноември от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се разбраха вносът на руски петрол в България да бъде прекратен “в срок не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година”. Първата стъпка от 1 януари е спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията.

През октомври финансовият министър Асен Василев заяви пред “Файненшъл таймс”, че натискът на правителството е накарал “Лукойл” да започне процеса на продажба на рафинерията си в Бургас – “Нефтохим”, като има интерес от купувачи. Тогава обаче основният акционер в бургаската нефтена рафинерия “Нефтохим” – “Литаско” (Litasco SA), обяви, че не е получавала никакви предложения за продажба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст