ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На Софийския панаир на книгата № 50 питат: А след Букър накъде?

Започна 50-ият Софийски международен панаир на книгата. Той ще продължи до 10 декември 2023 г. в Националния дворец на културата.
Мотото му тази година е “Създаваме истории. Създаваме история”.

Независимо от амбициозния надслов на панаира, председателят на Асоциация “Българска книга” Десислава Алексиева обяви на откриването му, че днес все по-малко българи четат и това се отразява на грамотността. Тя цитира притеснителните резултати от ПИЗА, че 53% от 16-годишните ни съграждани нямат умения за достатъчно задълбочено четене.

Същия ден министърът на образованието проф. Галин Цоков, като коментираше резултатите от ПИЗА, заяви, че според изследвания учениците, в чиито домове има повече от 16 книги, показват по-високи резултати и по четене с разбиране, и по математика, и по природни науки. Така че ето повод за купуване на книга – подарък за новогодишните празници.

В изложението участие ще вземат над 160 издателства. В рамките на Панаира на книгата ще се проведе и Софийският международен литературен фестивал. През 2023 година акцент в него е скандинавската литература, а в момента паралелно тече и седмица на скандинавското кино. В рамките на Софийския международен литературен фестивал са предвидени и срещи с писатели.

На 6 декември, от 17.00 часа, в Мраморното фоайе на ет. 2 ще може да видите и чуете писателката Теодора Димова. Модератор на разговора й с читатели ще е кинокритикът Юрий Дачев.

От 18.30 часа – пак на същото място ще можете да чуете италианската писателка Дача Мараини. Модератор е журналистът Бойко Василев.

На 7 декември ще се проведе дискусия на тема “Накъде след “Букър” (от 15.30 часа, отново в Мраморното фоайе). След това от 17.00 часа е срещата с родената в Истанбул писателка Дефне Суман, а от 18.30 часа – разговорът с видеоконферентна връзка с фламандския писател Стефан Хертманс.

На 8 декември не пропускайте четирите срещи с писатели – от 14.00 часа с финландската сценаристка и майсторка на социалната драма Селя Ахава ще разговаря с исландския журналист и пътешественик Егил Бяртнасон; от 15.30 часа поетесата Силвия Чолева ще ни представи своята колежка “по перо” от Северна Македония – Лидия Димковска; от 17.00 часа е представянето на аржентинската писателка Агустина Бастерика, а от 18.30 часа Захари Карабашлиев ще модерира разговора с успешния в САЩ писател Мирослав Пенков.

На 9 декември от 14.00 часа в Мраморното фоайе е срещата със съвременната арменска писателка Нарине Абгарян. Модератор на разговора с нея е писателят Митко Новков. Любопитна подробност е, че Абгарян се прочува първо като детска писателка с автобиографичната поредица „Манюня“.

Отново на 9 декември, от 18:30 часа ще имате възможност да се срещнете с литературоведа и преподавателя по английска литература в едни от най-престижните европейски и американски университети като Колумбийския и Станфордския – Франко Морети. Това е човекът с принос в разработването на понятията „далечно четене” и „дигитална хуманитаристика”.

На 10 декември, от 13.30 часа ще имате възможност да се запознаете с унгарския критик, есеист и теоретик на изкуството Ласло Ф. Фьолдени. От 16.30 часа – с шведската писателка Ия Йенберг.

Отново на 10 декември – в деня на закриването на фестивала, от 18.00 часа ще можете да чуете френската писателка и журналистка от марокански произход Лейла Слимани, която председателства журито, присъдило Международния Букър на Георги Господинов. Тя ще разговаря с отличения ни български писател. Модератор на дискусията им ще бъде журналистът и преводач от френски Георги Ангелов.

Повече за програмата на Софийския панаир на книгата може да намерите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст