ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентското вето е абсолютно излишен жест, категоричен е премиерът Денков

“Според мен това е абсолютно излишен жест, тъй като е ясно, че Народното събрание ще отхвърли това вето”. Това каза премиерът Николай Денков по повод президентското вето върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна след откриването на новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

“Не искам да влизам в полемика. Институциите трябва да се опитаме да работим заедно, защото хората очакват резултати от нас. Ясно е, че Народното събрание ще отхвърли това вето, въпросите защо го прави – по-скоро към него ги отправяйте”, коментира Денков.

Относно приемането на страната ни в Шенген, министър-председателят заяви, че благодарение на правителството, през последните няколко месеца има голяма промомяна по темата, както и положителен доклад. “След парламентарните избори в Нидерландия преговорите за Шенген стават по-трудни, но това не означава, че са невъзможни”, подчерта той.

Днес в Брюксел се провежда последното за тази година заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

За подготвяните конституционни промени Денков каза, че ще има корекции, съобразно препоръките на Венецианската комисия. Също така премиерът обясни, че в момента се оформя текст, който да бъде внесен за второ четене и той да съответства на тези препоръки.

Министър-председателят коментира и случая със задържания български гражданин в Сърбия. “Има определени обвинения към него, разбира се Външно министерство ще се заинтересува от случая, но официална допълнителна информация няма”, обясни той.

Припомняме, че в понеделник стана ясно, че в Западните покрайнини е арестуван 61-годишен мъж, който е “шпионирал в полза на България”.

В разпространеното съобщение на прокуратурата от град Враня се казва, че “срещу лицето е повдигнато обвинение за съмнения в извършване на шпионска дейност”. Според прокуратурата той е предавал на членове на организация от България военни тайни, които могат да доведат до вредни последствия за сигурността, отбраната и военните интереси на Сърбия”.

Мъжът е арестуван след продължително следене.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст