Само 30% от общините спазват Закона за авторското право, предупреждават от “Музикаутор”

Едва 30% от общините спазват Закона за авторското право и сродните му права. За това предупреждават от “Музикаутор” – сдружението на текстописците, композиторите и авторите на аранжименти на музика.

Секторът на културните и творчески индустрии може да е един от генераторите на икономическото развитие, но само ако се създадат подходящите условия за това.

През последните десетилетия културата в България е хронично недофинансирана, което създава все по-голямо напрежение сред професионалистите в сектора и по-лошо – води до ценностна криза в обществото, твърдят от сдружението.

Точно поради тази причина, “Музикаутор” изразява своята пълна подкрепа за организирания на 6 декември протест под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“, в който негодуващите граждани, ще настояват за по-добро заплащане на труда и за увеличаване на бюджета за 2024 година в частта за култура.

“Музикаутор” също усилено работи в тази посока, като през последната седмица е изпратил писмо до всички 265 общини в страната, в това число до техните кметове и общински съвети, както и до Националното сдружение на общините в Република България, Сметната палата и министрите на културата и на финансите.

В него организацията посочва, че към настоящия момент броят на споразуменията, сключени между различни общини и “Музикаутор”, е по-малък от 70, а това означава, че повече от 70% от всички общини работят в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, когато организират събития или когато отпускат публични средства за тяхното финансиране.

От писмото, подписано от изпълнителния директор на “Музикаутор” Иван Димитров, става ясно, че местната власт допуска огромна част от събитията да се провеждат без изискуемия музикален лиценз. Той е категоричен, че това е недопустимо, особено когато става въпрос за орган на властта, който оперира със средствата на данъкоплатците.

В писмото организацията настоява общините да включат средства за изплащане на авторски възнаграждения за музиката като част от бюджетите си за 2024 година, с което да обезпечат спазването на Закона за авторското право, при организираните събития.

Според “Музикаутор” отключването на механизмите на авторското право, освен че ще бъде законосъобразно и в интерес на обществото, ще създаде много по-голямо чувство за справедливост и признание за труда сред професионалистите в културния сектор.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст