ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ястребът Шнабел изключи нови лихвени повишения на ЕЦБ

Европейската централна банка трябва да свали от масата по-нататъшни увеличения на лихвените проценти предвид “забележителния” спад на инфлацията и паричните стратези не трябва да дават указания за лихвите да останат стабилни до края на юни 2024-а, коментира за агенция “Ройтерс” членът на изпълнителния борд Изабел Шнабел. Това изявление е завой към по-умерена позиция на смятаната за най-влиятелния глас в лагера на консерваторите дама, оглавили най-агресивния възходящ лихвен цикъл в историята на ЕЦБ през последната година и половина.

Инфлацията в еврозоната потъна до 2.4% годишно през ноември от малко над 10% година по-рано след рекордната поредица от 10 лихвени повишения. Това прави постижим целевия 2% годишен ценови ръст в близко бъдеще и поставя под съмнение предупрежденията на паричните стратези за потенциален упорит ръст на цените през следващите две години.

Шнабел, която само допреди месец настояваше, че увеличението на лихвите трябва да остане като опция защото последните метри от борбата с инфлацията могат да се окажат най-трудни, обясни, че е променила позицията си след трите неочаквани поредни инфлационни числа. “Когато фактите се променят, аз сменям и мнението си”, споделя дамата и посочва, че “последните данни за цените правят по-нататъшното повишение на лихвите по-скоро невероятно”. Шнабел предупреждава също колегите си да не подвеждат пазарите с потенциални лихвени движения прекалено рано поради бързо променящите се инфлационни числа, които сюрпризират и паричните стратези.

Председателката на ЕЦБ – Кристин Лагард, шефът на “Банк дьо Франс” – Франсоа Вилроа дьо Гало, и управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас държат на стабилни лихвени проценти през следващите “няколко” тримесечия, дори пазарите да прогнозират орязване на лихвите още през идната пролет. А германката Шнабел е първият паричен ястреб на ЕЦБ, който променя мнението си. Коментарите й идват след изявлението на шефа на Бундесбанк Йоаким Нагел, че ноемврийските данни не са променили мнението му и увеличение на лихвите все още е възможно.

Пазарните играчи обаче са вкарали в цените повече от пет понижения на депозитната лихва на ЕЦБ, която в момента е 4%, като първото се очаква още през март. А ръководителят на звеното за глобални валутни проучвания на германския банков лидер “Дойче банк” Джордж Саравелос смята, че ЕЦБ трябва да редуцира лихвите си още през идната седмица когато е последното за тази година официално съвещание на управителния й съвет.

Самата Шнабел, която се надява, че инфлацията ще се върне до целевите 2% годишно не по-късно от 2025-а, предупреждава, че битката не е спечелена и че трябва да се постигне по-голям напредък по овладяването на цените и за по-нисък ръст на заплатите. Предстои и подем на ценовия растеж заради изтичане на сроковете на някои бюджетни субсидии. Шнабел не предвижда дълбока или продължителна рецесия, а последните фундаментални данни подкрепят очакванията за икономическо възстановяване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст