За 30-ти път “БАНКЕРЪ” връчи наградите “Банкер на годината”

„Чест и удоволствие е отново да бъдем заедно. Сърдечно ви благодаря за проявеното уважение. Уверявам ви, че присъствието ви тази вечер тук изпълва мен и екипа на “БАНКЕРЪ” с гордост и амбиция да сме още по-добри и полезни в журналистическата си дейност”. С тези думи издателят на „БАНКЕРЪ“ Илия Джагаров приветства гостите на тържествената церемония по връчването на наградите „Банкер на годината“, състояла се в Астория Гранд хотел.

“Вече сме към края на поредната трудна година – продължи той – силно повлияна от световните сътресения, от военните конфликти, вътрешнополитическите перипетии, инфлацията и високите цени. И без да имам претенции, че съм голям финансов специалист, оставам с впечатлението, че на този фон банковата ни система продължава да бъде стабилна и да отговаря адекватно на предизвикателствата.

След COVID-кризата, войната в Украйна и трудностите, причинени от тях, днес кредитните институции у нас показват все по-добри финансови резултати и затова не можем да не отчетем приноса на техните мениджъри. Активите на банките нарастват в резултат от кредитната и депозитна активност на фирмите и домакинствата. Ефектът от затягането на паричната политика на Европейската централна банка, както и от политиката за повишаване на лихвените проценти, засега оказват слабо въздействие у нас.

Високата ликвидност на банките в България, както и сериозната конкуренция за пазарен дял, правят този процес все още бавен. От Българската народна банка алармират за опасност от висока кредитна активност и съветват за по-внимателен подход от страна на банките, фирмите и гражданите. Разбира се, банковите ръководители смятат, че е трудно тази тенденция да подмине България. И при все че кредитните институции поддържат политиката си от миналата година за кредитиране, наред с това запазват и консервативния си подход при отпускането на заеми, анализирайки внимателно проблемите в различните отрасли и финансовото състояние на домакинствата.

Разбира се, всички тези факти ги знаете по-добре от мен, но ми се струва, че беше редно да ги споменем днес, когато отличаваме успешните банкови мениджъри.

Благодаря ви още веднъж за вниманието и сърдечно благодаря на онези от вас, които продължават да ни подкрепят”, завърши приветствието си Илия Джагаров.

След него към гостите се обърна председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките Петя Димитрова, която е и главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка.

“Тридесет години са много време и много неща са се променили у нас, но е важно, че тези награди са се запазили, защото се отличават хора, които имат значителен принос за банковото дело в България”, посочи г-жа Димитрова. Тя изрази надежда всички да осъзнават същността и важността на банките във всяка една държава и това, че е необходимо те да са стабилни.

„Надявам се никога повече да не се върнем в онези години. Сега банките са добре капитализирани, ликвидни и печеливши, но от друга страна регулациите, които съпътстват банките, са една тежест, която остава неразбрана за повечето хора“, каза председателят на УС на АББ.

Петя Димитрова поздрави и колегите си от Асоциацията с наближаващите празници.

С приветствие към участниците в тържеството се обърна и министър-председателят академик Николай Денков.

„Добър вечер на всички. Действително се радвам да съм тук, това не е клише. Има няколко причини. Първата е, че за съжаление, с тези, които са на моите години, помним какво означава банките да не работят добре. Затова е изключително важно всички да работим заедно, така че системата да е стабилна, да бъде капитализирана, както чухме, и да ѝ създаваме предизвикателства, но предизвикателствата да са други – възможности за инвестиции, възможности да се развива икономиката с тяхна помощ. Така че първата причина да съм тук е да изкажа моето лично уважение към целия сектор, да ги поздравя за успехите, които постигат в последно време, и да напомня, че по един малко неочакван начин техният професионален празник е свързан с моя личен празник. И заедно ние откриваме сезона на празничните дни, които завършват чак след Нова година, надявам се да ги изкараме празнично.

Втората причина, поради която съм тук, е да изкажа личното си уважение към вестник ” БАНКЕРЪ”. Благодаря за това, което правите. Едни от най-интелигентните интервюта, в които съм участвал – и то зависи от този, който ме интервюира, от средата, от въпросите, които се задават, са били в този вестник. Така че искам да им благодаря за това, което правят и също така да ги поздравя за тези 30 години. Действително е забележително, ако се върнем назад във времето, как изглеждаше България през 1993 година и как изглежда сега. Промяната се дължи на много участници, едни от тях са банките, и вестник “БАНКЕРЪ” също е участник в този процес.

И накрая искам да поздравя и победителите в конкурса – тези, които ще получат награди. Като човек, който идва от науката, знам колко е понякога самотно, тъжно да правиш нещо, което е важно, което е трудно, да успяваш, и да няма кой да го забележи и да го отбележи. Така че винаги се радвам, когато има такива церемонии, в които заслужено хората, които са положили усилия, които ни водят напред в който и да бил сектор, получат заслуженото признание. Така че за мен това е вечерта на заслуженото признание. Хубава вечер“, заяви академик Денков.

Колкото до церемонията по награждаването, главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева получи приза „Банкер на годината“ за усилията й да прозре в бъдещето и да привлече на страната на градивността младите българи в рамките на „ESG Academy”. Наградата й бе връчена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която каза:

„…Точно в този момент трябва да си спомним за един чудесен човек, за нашата Бистра, която създаде вестника, която създаде сайта, която създаде и този чудесен награден фонд. Да си припомним и нейната философия, която неведнъж е споделяла с нас – че не е важно какво обещаваш и какво казваш днес, важното е какво ще направиш утре. И аз затова искам да се обърна тази вечер към вас, господин Джагаров, и да ви поздравя за това, че толкова години останахте верни на себе си и носите това завещание – и вие, и вашият екип. Запазихте своята независимост, своя професионализъм и своята свобода. Продължавайте така и занапред.

А сега ми позволете да се обърна и към госпожа Минчева, да Ви поздравя първо с една друга голяма награда, която неотдавна получихте – The Banker в Лондон. Заслужавате я. Вие сте един от хората, които познавам и които винаги са държали на две неща, на които държим и всички ние, държа и аз. На първо място, че залогът на всеки един успех е екипът и начинът, по който човек подбира този екип. И че не е никак странно, нито лошо, ако в екипа си поканиш и по-умни, по-знаещи хора, защото някак си наготово получаваш онова, което те носят. Но най-важното е да умееш да бъдеш техен лидер и вашите идеи да бъдат припознати от вашия екип. Това е един от залозите на успеха. Другият залог е да следиш развитието, да умееш да гледаш напред в бъдещето и в това наистина доста тревожно и трудно време да умееш да се ориентираш.
Искам да ви пожелая много успех оттук нататък, преди всичко Ваш личен, много здраве на Вас, на чудесния Ви екип, много просперитет. Да помагате за това България да бъде час по-скоро част от голямото евросемейство в еврозоната. Имам една молба към вас, защото това все още ни липсва – да бъде част от една доста по-широка и развита кампания, за да бъдат убедени българските граждани, че нашето място е там и че България го заслужава, и че на това ще се дължи нашето бъдеще и просперитет. На добър час и много, много успехи“.

От своя страна Цветанка Минчева заяви:

„Уважаема вицепрезидент Йотова, уважаеми господин министър-председател, уважаеми господа министри, ваши превъзходителства, колеги, скъпи гости, УниКредит в стратегията си залага на създаването на възможности за растеж, създаване на възможности за растеж на общностите, на нашите акционери, на нашите колеги, на нас като хора.

За мен, като част от УниКредит, устойчивата стратегия е принцип, който седи в основата на всяко едно нещо, което ние правим в нашия бизнес. И когато говорим за младите хора, следвам личната мисия, а и заедно с екипа ми – споделяме ценностите за това да покажем на младите хора, че в България има смисъл да развиват своята кариера. Това е нещо, което правим заедно с банката, заедно с Асоциацията на банките в България, а и заедно със Съвета на жените в бизнеса в България, който също имам чест да представлявам. Нека заедно да си обединим усилията и да покажем, че младежите си заслужава да останат в България и да развиват бизнеса си тук. Едва ли щях да бъда главен изпълнителен директор на УниКредит, ако бях останала след завършването ми в Италия да работя на италианския пазар. Но България ми даде тази възможност и аз съм благодарна на всяко едно нещо, което банката ми е дала в моя път за израстване в България и предавам щафетата нататък с всяко едно мое действие. Благодаря ви“.

Кънтри мениджърът на КВС Груп в България, председател на УС и главен изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен получи приза “Банкер на годината” за стабилен растеж на ръководената от него банка по време на консолидация. Наградата му бе връчена от зам.-министъра на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, който го поздрави за успехите.

Питър Рубен пък изтъкна, че е много поласкан да получи наградата, още повече, че тя му се присъжда от вестник „БАНКЕРЪ“. Той използва случая да поздрави екипа на изданието за неговата 30-годишнина и обърна внимание, че след като то е издържало на конкуренцията в толкова дълъг период от време, “БАНКЕРЪ” вече не е просто вестник, а институция.

По думите му стойността на наградата се увеличава с всяка изминала година и за него отличието е много ценно, тъй като през 2023 година екипът му е извършил много сложното вливане на две банки (КВС Банк България „Обединена българска банка“ АД (ОББ) – бел. ред.)

„Вярвам, че сме го извършили по фантастичен начин и признанието на нашите клиенти го показва. Получавам тази награда не само за себе си и не само от мое име, но и от името на 4300 колеги, с които работим всеки ден с мисълта за клиента – с идеята, че всеки ден трябва да му предоставим отлични банкови услуги заради това, че се е доверил на ОББ. Така че ви благодаря и продължаваме да работим”, посочи г-н Рубен.

Председателят на управителния съвет на Ти Би Ай Банк Валентин Гълъбов получи приза “Банкер на годината” за постигнатата добра възвръщаемост на собствения капитал и ръст на активите.
Наградата му бе връчена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Министър Цеков поздрави гостите с думите, че за него е чест и удоволствие да може да ги приветства на прекрасното събитие, посветено на успешните хора и банки. „Винаги съм вярвал, че успехът в живота и в професията е израз на комбинация от смелост, смирение и скромност. А аз ще бъда достатъчно смирен и скромен, за да не се обърна към вас на професионална тема“, отбеляза той и пожела на наградения още множество успехи.

Благодарността си за наградата Валентин Гълъбов изказа с думите: “Тази статуетка изразява усилията и мечтите на всички мои колеги и партньори”. Освен това пожела на всички да следват мечтите си и да имат все повече шансове да отчитат успехи в едно по-мирно време.

Изпълнителният директор и главен финансов директор и член на управителния съвет на “Пощенска банка” Димитър Шумаров бе удостоен с приза “Банкер на годината” за постигнатата висока устойчивост в сегашната сложна макроикономическа среда.

Наградата му връчи издателят на “БАНКЕРЪ” Илия Джагаров.

Получавайки я г-н Шумаров подчерта, че винаги е приятно да се печелят награди, независимо в каква сфера и за какво, но още по-приятно е, че той има късмета, щастието, удоволствието и привилегията да работи в един сплотен екип – екип, работещ на високи обороти, с невероятна ефективност.
“Моите колеги са ме чували да го казвам, че това, което за нас е постижение, за други е цел, а за мнозина – само мечти. Така че приемаме тази награда с удоволствие и с благодарност към колегите от “БАНКЕРЪ”. Разбира се, тя е плод и признание за работата на всички мои колеги, с които се справихме чудесно”, каза Димитър Шумаров.

Изпълнителният директор и член на управителния съвет на Прокредит банк Румяна Тодорова получи приза “Банкер на годината” за бързото намиране на оптимални решения в дигитализацията и трансформацията на банковата дейност. Наградата й връчи директорът Корпоративни продажби на “Виваком България” Никола Гечев. Той поздрави отличените и най-вече Прокредит банк за множеството правилни и навременни решения, подкрепящи дигиталната трансформация. А също обърна внимание най-вече на реализирания през 2023 година проект за цялостно приложение, обслужващо основните банкови операции.

Румяна Тодорова поздрави “БАНКЕРЪ”, пожела успех на екипа и още много години качествено медийно отразяване.
Тя открои и заслугите на екипа на Прокредит банк за получената награда, благодари и за партньорството на клиентите на банката, защото начинът, по който те работят с нея, й помага да се развива като банка на дигиталното бъдеще.

Лога на спонсори - Банкер на годината 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст