ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

PISA: 54% от учениците у нас са под минимума по математика, 53% – по четене

Ученици

48 процента са със сериозни дефицити по природни науки

54 процента от българските ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53 на сто нямат елементарни четивни умения, а 48 процента са със сериозни дефицити по природни науки. Това сочат най-новите резултати от Програмата за международно оценяване на ученици ПИЗА (PISA) за 2022 година.

Изследването се провежда сред 15-годишните ученици в близо 80 страни по света от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Периодът на провеждане на изследването е 21 март – 22 април миналата година. В България то обхваща 6107 ученици от 202 училища от цялата страна.

Директорът на Центъра за оценяване в училищното и предучилищното образование Неда Кристанова обясни, че акцент в изследването са математиката и математическата грамотност.

“Влиянието на социално-икономическата среда и статуса е по-силно от средното за страните. Тоест това говори за това, че нашата образователна система има още какво да  се работи по отношение на равния достъп до качествено образование за всички ученици”, каза тя.

Първенец в класацията е Сингапур, а на последно място е Камбоджа. България е на последно място в Европейския съюз.

Страната ни е с по-ниски от средните резултати за всички страни в изследването, и се нарежда в една група със страни като Румъния, Монголия, Кипър, Молдова, Катар и Чили.

Министърът на образованието Галин Цоков коментира, че най-важно е знанията да бъдат използвани в живота, че за постиженията на учениците е ключова ролята на ангажираността на родителите в обучението, както и на четенето.

“Едно такова семейство –  с над 16 книги, гарантира, че детето ще изкара второ и над второ ниво на резултати и по трите тестове – и по четивна грамотност, и по математика, и по природни науки”, посочи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст