ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън не е сигурен ще се кандидатира ли пак за президент, ако Тръмп не го направи

байдън

Одобрението на президента на САЩ Джо Байдън е близо до най-ниското си ниво за целия период на президентството му

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че може би би се отказал от кандидатурата си за преизбиране, ако не се беше изправил срещу Доналд Тръмп, като добави, че републиканецът представлява уникална заплаха за страната, предадоха Ройтерс и БТА.

“Ако Тръмп не се кандидатираше, не съм сигурен, че щях да се кандидатирам”, каза Байдън на събитие за набиране на средства за кампанията му през 2024 г. край Бостън. “Не можем да му позволим да спечели.”

Забележките на Байдън идват в момент, в който дори твърдите избиратели на демократите изразяват загриженост относно възрастта на президента. Той навърши 81 години миналия месец.

Помощниците на президента все повече смятат, че Тръмп ще затвърди статута си на основен претендент за президентския пост на републиканците.

По време на президентската си кампания през 2020 г. Байдън често споменаваше, че решението му да се кандидатира се дължи отчасти на действията на тогавашния президент по отделни въпроси, включително с белия националистически митинг през 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния.

Одобрението на президента на САЩ Джо Байдън е близо до най-ниското си ниво за целия период на президентството му, което е знак за предстоящите предизвикателства пред кандидатурата му за преизбиране, показват резултатите от ново проучване на Ройтерс/Ипсос.

Проучването на общественото мнение, което приключи в неделя, показва, че 40% от анкетираните одобряват работата на Байдън като президент, което е незначително увеличение спрямо 39% през ноември. Проучването е с марж на грешка от около три процента.

Широко разпространено е очакването, че Байдън ще се изправи пред реванш през ноември 2024 г. с бившия президент Доналд Тръмп, който е фаворит за номинацията на републиканците. Други неотдавнашни анкети сочат потенциално оспорвана и с малка разлика надпревара между двамата.

Проучването показа, че американците виждат икономиката, престъпността и имиграцията като най-големите проблеми пред страната – по всички тези въпроси Тръмп и други републиканци са критикували Байдън. Деветнадесет процента от анкетираните оценяват икономиката като основен проблем, докато 11% посочват имиграцията, а за 10%  престъпността е проблем.

Рейтингът на общественото одобрение на Байдън се задържа под 50% от август 2021 г., а през този месец рейтингът остана близо до най-ниските нива за периода на неговото президентство – 36% – наблюдавани в средата на 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст