ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България и Япония отварят нова страница в двустранните отношения

Министерски съвет Богдан Богданов

Икономическият министър обсъди с японския си колега сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията и IT сектора

Нови ключови приоритети, които да бъдат развивани между България и Япония през следващите години, обсъдиха по време на среща в Токио министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и японският му колега министърът на икономиката, търговията и индустрията Нишимура Ясутоши. „Тези 50 години сътрудничество между „ЕлБи Булгарикум“ и „Мейджи“ са доказали, че отношенията между държавите ни са на много високо ниво – ние си поставяме още по-големи цели и вече гледаме напред към следващите 50 години, през които ключови сектори за съвместни дейности трябва да бъдат иновациите, дигитализацията и информационните и комуникационни технологии”, заяви Богданов на срещата в японското министерство.

Пред японския си колега той подчерта, че

България се превръща в хъб за иновации в Европа,

където вече имаме проекти на световно ниво, свързани с развойни центрове, роботи, супер компютри и сателитни констелации. „Търсим възможности за коопериране с японски компании точно в тези области”, обяви Богданов.

Двамата обсъдиха още национални и регионални проекти, свързани с инфраструктура, ядрена енергетика и възобновяеми енергийни източници, към които японските компании проявяват интерес.

„България има важна роля за развитието на ключови проекти за региона”,

посочи Богданов. Той отправи покана към министър Ясутоши и Японската бизнес федерацията Кейданрен да посетят България и да се запознаят на място с възможностите за инвестиране.

По време на визитата си в страната на изгряващото слънце министър Богданов посети и Японския институт RIKEN, който през септември подписа Меморандум за сътрудничество с българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). С ръководството на японския институт бяха набелязани възможности за сътрудничество и обмен между български и японски учени, както и на студенти от двете държави.

В рамките на работното си посещение в Япония министърът на икономиката и индустрията проведе среща и с гуверньора на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) – Нобумицу Хаяши. Двамата разговаряха за

възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти у нас.

„Страната ни е връзката между държавите от Европейския Съюз и Азия“, изтъкна Богданов. От своя страна Нобумицу Хаяши заяви, че оценява високо възможностите за инвестиции у нас, които ще допринесат за постигане на свързаност в региона. По неговите думи японският бизнес може да има водеща роля в развитието на важни проекти както на регионално, така и на национално ниво. По време на срещата бяха дискутирани и общи партньорства в развитието на индустриалните зони в България.

През деветте месеца 2023 г. общият стокообмен с Япония е на стойност 234.2 млн. щ. долара. За този период българският износ бележи увеличение от 18.4% и възлиза на 71.8 млн. щ. долара.

Япония е третата по големина икономика в Света (след САЩ и Китай). Тя е третият най-голям производител на автомобили, притежава най-голямата индустрия за стоки от сферата на електрониката и е на първите места в класациите за иновации. Производството на азиатската страна е съсредоточено във високотехнологичните и прецизни стоки като оптични инструменти, хибридни превозни средства и роботи.

Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България.

Двустранният стокоообмен през последните години расте. През 2022 г. той достига 326.9 млн. щ.д. (ръст от 6.4% спрямо 2021 година), от които български износ е за 80.4 млн. щ.д. и отбелязва ръст с една четвърт спрямо 2021-а. Вносът от Япония е на стойност 246.5 млн. щ. долара. Българският експорт се състои от: интегрални схеми; електрически трансформатори; кожи и други части от птици, покрити с пера или пух; меколети; храни за животни; медицински, хирургически, зъболекарски или ветеринарни инструменти и апарати; етерични масла и т.н. Импортът от Япония се формира от: пътнически автомобили; електрически двигатели и генератори; авточасти; електрически акумулатори; жици и кабели и други.

Високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с висока степен на преработка, отговарящи на изискванията на японските потребители.

Поради ниската степен на самозадоволяване на Япония със селскостопанска продукция и храни, съществуват възможности за увеличаване на българския износ за Япония на този вид стоки. Една подходяща пазарна ниша за българските производители са екологично чистите и здравословни продукти.

По данни на БНБ нетната позиция в края на 2022 г. (общата сума на японските инвестиции в България в края на периода) е 111.5 млн. евро.

По информация от Българска агенция за инвестиции, към ноември 2022 г. сертифицираните японски инвестиционни проекти (клас А & B) са четири в секторите: здравеопазване („Токуда болница“ в София); енергетика – възобновяема (ветроенергиен парк „Калиакра“); преработваща промишленост (изграждане на завод за автомобилни кабели в Ямбол); производство (Завод за производство на кабелно оборудване в Хасково/Димитровград). По информация от БАИ, по тези японски проекти се инвестират около 320 млн. лв. и откриват над 6780 нови работни места в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст