ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Василев призова здравния министър “да не прави циркове”, а да си подаде оставката

“Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на болница. Ако не се приеме бюджетът на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя не се приема от партиите, които подкрепят правителството, и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение.” Това заяви финансовият министър Асен Василев. По-рано от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да гласуват за законопроектите на Министерския съвет, сред които е и проектобюджетът, заради отстраняването на директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на парламентарната група на ДПС се обявиха против опита на министъра на здравеопазването Христо Хинков да смени директора на “Пирогов”. Само преди седмица Хинков отрече да има изгледи да сменя Димитров въпреки констатирани финансови нарушения в лечебното заведение.

“Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне утре в залата с приемането на вече одобрените от комисията данъчни закони”, съобщи финансовият министър след среща с председателя на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. Василев уточни, че през следващата седмица се очаква да бъдат приети план-сметката на държавата, оставащите данъчни закони, както и бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

Финансовият министър поясни, че е провел телефонен разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в който също е подчертал, че няма как бюджетът на държавата да става заложник на който и да е шеф на болница. “Споделих и моето лично мнение, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното за него е да си подаде оставката”, добави той. Но в отговор на въпрос каза, че не иска оставката на Хинков, защото не е негова работа.

Цонев подкрепи позицията, че ако министър не събира подкрепа от мнозинството за политиките си, трябва да подаде оставка. И уточни, че с Василев са дискутирали само графика и започването на процедурата около бюджета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст