ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите разглеждат бюджета за догодина

Партиен дом

С разглеждането на четири законопроекта, внесени от БСП, “Продължаваме промяната – Демократична България”, ГЕРБ – СДС и “Възраждане” започва работата на Народното събрание днес.

В седмичната програма е и дебата на първо четене на Закона за бюджета за следващата година, както и президентското вето върху ратифицирането на споразумението за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

Очаква се пленарното заседание да започне с дебат по предложението на БСП за създаване на Временна комисия по повод Споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската държавна енергийна компания “Боташ”, подписано на 3 януари 2023 година, сочи проектопрограмата за работа на депутатите.

В предложения проект на решение се посочва, че временната комисия се създава за срок от един месец, в който следва тя да изясни и анализира условията по споразумението и неговия ефект, пряк и косвен, за енергийната система на България, както и сключените договори за доставка на газ в България през последната една година. Предвижда се тя да се състои от 12 членове, по двама народни представители от всяка парламентарна група.

В мотивите към проекта на решение се посочва, че още към момента на подписването на споразумението в медиите се е появила информация, която според вносителите на проекта на решение, е поставила под съмнение ползите от споразумението и е дала основание да се мисли за дългосрочни финансови щети за българската държава и за възможни щети на българския газов пазар.

ПГ на ГЕРБ-СДС иска промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Предлага се отмяна на разпоредбата задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Това задължение ще затрудни вноса на горива, ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата.

ПГ на ПП- ДБ предлага промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Мотивът – допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията извън обхвата на защитена територия, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

“Възраждане” настояват за създаване на Временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е бил оказван натиск от народни представители да извършва определени действия.

Дали обаче ще се стигне до обсъждане на важните текстове ще зависи от това как ще действат от ГЕРБ-СДС и ДПС. Припомняме, че вчера от партията на Борисов обявиха, че заради освобождаването на директора на „Пирогов” няма да участват в гласуванията на Народното сърание, освен за промяна на Конституцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст