Енергийната комисия отхвърли и двете дати за отпадане на дерогацията за руския петрол

Енергийната комисия в парламента отхвърли и двете дати за отпадане на дерогацията за руския петрол – 1 януари или най-късно 15 март 2024 година. Предложението за отпадане на дерогацията за вноса на руски петрол от 1 януари 2024 година бе внесено във вторник от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС и от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Предложението за отпадане на дерогацията не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година бе внесено от съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков и група народни представители на 16 ноември.

В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, “Лукойл Нефтохим Бургас” трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Това решиха депутатите с приетите на второ четене разпоредби от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

В законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизаращи положението в Украйна, внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Йордан Цонев на 5 декември, се предлага дерогацията за вноса на руски петрол да отпадне на 1 януари 2024 година. Според оценките на анализаторите бизнес операциите на “Лукойл” в България осигуряват около 3 млрд. долара печалба за компанията от началото на руската инвазия в Украйна. Печалбата е формирана от отстъпката от 20 долара за барел от сорта “Уралс”. В предложеното изменение се посочва, че само през първите 9 месеца на 2023 година бургаската рафинерия е преработила 4,5 млн. тона руски суров петрол (95 процента от използвания в предприятието).

Според вносителите с дерогацията България дефакто заобикаля европейските санкции срещу Руската федерация. Целта на санкциите е да ограничат приходите на Русия от нефт, а оттам и възможността да се водят военни действия. А санкциите са постигнали моментален ефекти и цената на русия петрол се е сринала. С издействаната дерогация от правителството на Кирил Петков, рафинерията на “Лукойл” в Бургас преработва евтин руски петрол и продава горивата на високи цени, като по този начин наваксва загубените приходи от цената на руския петрол “Уралс”, смятат авторите на законопроекта.

Вносителите считат, че с получената дерогация се нарушава конкурентоспособността в региона, тъй като съседните страни на България не преработват руски петрол и произвежданите горива са с по-висока стойност. Но въпреки това не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като “Лукойл” продава горивата на цените в региона около България.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев свика извънредно заседание и подложи на гласуване текстовете без дебати. “Законопроектите са идентични, темата е дискутирана за 17-и път, ми се струва, в енергийната комисия. Първото предложение на Кирил Петков и група народни представители е дерогацията да отпадне от 15 март. Второто предложение на Бойко Борисов и колеги е дерогацията да отпадне от 1 януари. Нито едното, нито другото предложение не е прието, но ще внесем доклад и ще ги разгледаме в пленарната зала вероятно в утрешния ден”, каза Добрев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст