ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ заплашва кредиторите с “ескалация” на наказанията, ако игнорират климатичния риск

ецб

Европейската централна банка предупреди, че има на разположение повече инструменти освен рутинните глоби, с които да гарантира, че кредиторите от блока на еврото не управляват погрешно последствията от промяната на климата върху бизнеса им. “Надявам се, че това ще изпрати силен сигнал и банките ще положат повече усилия”, коментирал за агенция “Блумбърг” Франк Елдерсон – член на изпълнителния борд на ЕЦБ, в кулоарите на срещата на върха за климата в Дубай. И добавил, че “ако кредиторите не са ефективни, институцията може да вдигне наказателната летва”.

Главният европейски финансов надзорник вече е изпратил индивидуални крайни срокове на около 20 банки да поправят пропуските, за да не бъдат обложени с ежедневни глоби, които могат да достигнат до 5% от средните дневни приходи. За кредитор, примерно с годишна печалба от 10 млрд. евро, това предполага по 1.4 млн. евро на ден.

ЕЦБ предупреждава периодично, че кредиторите не полагат достатъчно усилия, за да се подготвят да посрещнат последствията от шоковете от екстремното време върху стойността на активите им или загубите от заеми, ако длъжниците с големи въглеродни отпечатъци бъдат изхвърлени от бизнеса.

Елдерсон, който е и заместник председател на надзорния съвет на ЕЦБ, не е посочил конкретно какви допълнителни наказателни мерки ще бъдат взети. В рамките на надзорните си правомощия европейските централни банкери могат да повишат капиталовите изисквания за конкретни банки, ако преценят, че изпълнителните им директори не отчитат всичките опасности за бизнеса.

Елдерсон обяснява, че индивидуалните кредитори имат различни пропуски.

Някои не вземат предвид риковете, произтичащи от пазарите, на които работят или от продуктите, които предлагат. Други проблеми възникват от начина на управление или от качеството на данните, предоставяне на банковите бордове. Освен това банките, които искат да финансират прехода към зелена икономика, трябва да са убедени, че отпускането на заеми на сектори с високи въглеродни емисии, които правят завой към по-чисти производства, няма да се обърнат срещу тях.

“Ако някои кредитори привличат повече клиенти, замърсяващи околната среда, за да им помогнат да изпълнят международните изисквания за климата, договорени на срещата в Париж през 2015-а, това е чудесно”, коментира Елдерсон. Поради което е изключително важно за банките да имат подготвени подходящи планове за този преход и да изискват и от клиентите си такива. Освен това кредитните институции ще трябва да се опитат да обяснят как техните усилия да финансират компании в преход засягат балансите им, “вместо да отбягват такива клиенти или да се правят на по-зелени отколкото са в действителност”, препочва Елдерсон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст