ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заводът за третиране на отпадъците на София не работи ефективно, установи кметът Терзиев

В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига, каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като провери работата на предприятието.

Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза, и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. Според него това е поради множеството дефекти в системата. 

“Отпадъците са ресурс, а не проблем”, каза Терзиев.

По думите на Терзиев в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за временно изпълняващ длъжността. 

Възложихме му няколко задачи, каза Терзиев и обясни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. 

Кметът на София каза, че е възложен одит на предприятието и че ще има публичен доклад с информация за състоянието му и предложенията за решение на проблемите. 

“Установихме няколко проблема, посочи Николай Савов, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество”, обясни Савов.

Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани. 

По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано.

Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст