ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски отмени изявата си пред Конгреса на САЩ в последния момент

Зеленски

Забавянето на помощта от САЩ би довело до “голяма опасност” Украйна да загуби войната, заяви началникът на канцеларията на Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски е отменил планираната си за вторник изява пред Конгреса на САЩ поради събитие “в последния момент”, съобщи лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Зеленски не е в състояние да присъства на нашия брифинг в 15:00 ч., нещо се появи в последния момент”, заяви Шумър пред репортери.

Украинският президент трябваше да се яви по видеовръзка пред Конгреса на САЩ, надявайки се да осигури отпускането на широко обсъждания, жизненоважен нов пакет от мерки в подкрепа за разкъсваната му от война страна.

Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ за Киев, като е отделил десетки милиарди долари след руската инвазия през февруари 2022 г., но обещанието на президента от Демократическата партия Джо Байдън за продължаване на финансовата подкрепа за Украйна е сериозно застрашено, което е най-лошият сценарий за Киев, чиято разочароваща контраофанзива не успя да донесе очакваните териториални придобивки, коментира АФП.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви вчера, че Украйна не очаква военната помощ от страна на съюзниците ѝ да намалее и че не е имало забавяне в доставките на оръжие.

Изявленията му на пресконференция дойдоха в момент на мрачната перспектива Конгресът на САЩ да не одобри предложения от правителството на Джо Байдън пакет от помощи за Украйна. От несигурност са белязани и средствата, които трябва да отпусне ЕС, посочва Ройтерс.

“Нашите партньори разбират, че това, което е заложено в Украйна, е много повече от бъдещето на самата Украйна”, заяви Кулеба след разговорите в Киев с външната министърка на Нидерландия Ханке Бройнс Слот на съвместна пресконференция в украинската столица. “Следователно аз не очаквам каквото и да е забавяне или намаляване както на вниманието към нас, така и на идващата помощ”, каза той. Той заяви пред медиите и че Украйна няма да бъде тласната към преговори с Русия.

“Никой никога няма да ни сложи на една маса с Русия, докато ние не решим, че това е пътят напред”, заяви украинският дипломат №1.

Началникът на канцеларията на Володимир Зеленски каза вчера, че забавянето на помощта от САЩ за Киев, която се обсъжда в Конгреса, би довело до “голяма опасност” Украйна да загуби войната, започната от Русия с инвазията през февруари миналата година, предаде Ройтерс.

Агенцията определя изявлението на Андрий Ермак като едно от най-откровените на високопоставен представител на украинските власти в контекста на витаещата несигурност около бъдещата спасителна помощ за Украйна от страна на САЩ и ЕС, като се има предвид, че не се вижда краят на бушуващия конфликт с Русия.

“Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, бъде просто отложена,… това предполага голямата опасност ние да останем в същата позиция, в която се намираме сега”, каза Ермак на английски пред аудиторията си във Вашингтон. “И, разбира се, много голяма е вероятността да бъдем неспособни постоянно да отвоюваме територии, като съответно съществува голяма опасност да загубим войната”, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст