ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделската комисия подкрепи мотивите на Радев, с които даде на КС законови промени за земите

Земеделската комисия в парламента прие становище в подкрепа на мотивите, с които президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради промени в Закона за опазване на земеделските земи.

Промените дават възможност върху обработваема земя да се изграждат фотоволтаици. 

През октомври депутатите  направиха промени в Закона за опазване на земеделските земи, като ги въведоха чрез Закона за енергията от възобновяеми източници и така избегнаха участието на Земеделската комисия на Народното събрание.

Промените позволяват поставянето на инсталации за производство на възобновяема енергия върху обработваема земя от 5-а до 10-а категория.

Това обаче обхваща две трети от обработваемата земя в България – алармираха тогава земеделците, а президентът Радев сезира Конституционния съд, че се нарушава основния закон, според който земята е национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди.

Днес Земеделската комисия прие становище, което ще изпрати до Конституционния съд.  

“Становището на нашата комисия споделя и стъпва върху основата на становище от Министерството на земеделието и храните, с което на практика ние подкрепяме мотивите на президента за отмяна на текстовете като противоконституционни”, обобщи председателят на комисията Десислава Танева. 

Депутатите се съгласиха, че са нужни нормативни промени, които да регламентират понятието агрофотоволтаик, за да може законът да работи в полза на земеделците. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст