ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йелън: САЩ ще са отговорни за поражението на Украйна, ако финансирането се провали

Председателя на Фед Джанет Йелън

Председателят на Камарата на представителите отново поиска повече информация за украинската стратегия във войната

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви вчера, че Съединените щати “ще бъдат отговорни за поражението на Украйна”, ако Конгресът на САЩ не успее да одобри последното искане от администрацията на президента Джо Байдън за многомилиардна помощ за финансиране на разкъсваната от война страна, предадоха Ройтерс и БТА.

Йелън заяви пред репортери по време на пътуване до Мексико, че финансирането – по-специално за общия бюджет на Украйна – е “изключително важно” и е предпоставка за запазване продължаването на подкрепата на Международния валутен фонд за Украйна.

“Говорила съм с членове на Конгреса,  мои колеги също. Мисля, че те разбират това, че ситуацията е тежка и ние можем да се държим отговорни за поражението на Украйна, ако не успеем да осигурим необходимото финансиране за Украйна и аз включвам пряка бюджетна подкрепа, защото това е от съществено значение”, каза Йелън.

Председателят на Камарата на представителите в САЩ (долната камара на американския Конгрес), републиканецът Майк Джонсън, повтори днес своето искане за повече информация за украинската стратегия във войната срещу Русия и за удовлетворяване на исканията на неговата партия за промени в имиграционната политика на САЩ, преди да бъде одобрена новата американска помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че по този начин се е задълбочила безизходицата, що се отнася до военната помощ за Украйна. Републиканците и демократите вече седмици не могат да постигнат споразумение по въпроса.

“Повтарям, че президентът (Джо) Байдън трябва да даде задоволителни отговори на запитванията на Конгреса като надзорен орган защо досега правителството не успя да представи ясно очертани цели и защо се провали в своевременното осигуряване на оръжия от съществено значение (за Украйна – бел. ред.)”, каза Джонсън в изявление, разпространено днес. “Що се отнася до границата с Мексико, никога не е било по-належащо да си възвърнем оперативния контрол, а американският народ заслужава незабавни действия”, допълни той.

Джонсън излезе с изявлението в отговор на писмото на бюджетния директор на Белия дом Шаланда Йънг от вчера, в което тя предупреди, че времето и парите на САЩ за подпомагане на Украйна в борбата ѝ с Русия са на изчерпване.

Ройтерс припомня, че от началото на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година Конгресът на САЩ е одобрил над 110 милиарда долара за подпомагане на Киев, но нито един пакет от помощи не е бил одобрен, откакто съпартийците на републиканеца Джонсън се сдобиха с мнозинство в Камарата на представителите през януари за сметка на демократите на американския президент.

Представители на правителството на Байдън имаха насрочени поверителни срещи днес в двете камари на Конгреса на САЩ – в долната, Камарата на представителите, сутринта, и в горната, Сената, следобед.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст