ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЗК разреши на “Софарма Трейдинг” да купи девет аптеки от веригата “Роял Фармаси”

кзк

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията чрез придобиване на девет аптеки „Роял Фармаси“ от „Софарма Трейдинг“ АД, част от групата „Софарма“.

Решението идва след като през август тази година компанията купувач обяви, че е постигнала споразумение и съгласие за придобиване на девет обекта от веригата „Роял Фармаси“ в София, Перник, Дупница и Радомир, с намерение те да бъдат присъединени към семейството на SOpharmacy. Така купувачът ще има пряк едноличен контрол върху тези обекти за търговия на дребно с лекарствени продукти – аптеки, косвено контролирани от Андрей Йорданов Георгиев.

„Софарма Трейдинг” АД е специализирано в търговия на едро и търговия на дребно с лекарствени продукти. Операциите на фирмата обхващат разнообразни бизнес сегменти на здравния сектор – търговия на едро с лекарства, медицински изделия и консумативи на болничен пазар, търговия на едро с продукти за здраве и красота, козметика и хранителни добавки. Днес „Софарма Трейдинг“ осигурява 100% покритие в България и Сърбия чрез четири дистрибуционни центрове.

Андрей Йорданов Георгиев, чрез дружества, на които е едноличен собственик на капитала и управител: „Аптека – Любка Георгиева“ ЕООД; „Роял Фармаси“ ЕООД, „Фарма-24“ ЕООД и „Пинбау“ ЕООД, осъществява дейност по търговия на едро и търговия на дребно с лекарствени продукти.

Придобиването е част от плановете на „Софарма Трейдинг“ да разширява и утвърждава своите позиции на национални ниво в сегмента „търговия на дребно с лекарствени продукти“.

Като първа стъпка в тази посока, през 2015 г. компанията представи собствена ритейл концепция SOpharmacy, която осигурява съвременен подход в обслужването на здравните потребности на българските пациенти.

Към момента SOpharmacy има над 200 аптеки в повече от 40 града в България, развива онлайн аптеката sopharmacy.bg, а от началото на 2023 г. предимствата на концепцията са достъпни за пациентите у нас и чрез мобилното приложение SOpharmacy APP.

Сега, с придобиването и присъединяването на деветте обекта „Роял Фармаси“, SOpharmacy щe бъде още по-близо до пациентите в Перник, Дупница и Радомир, за да им предложи широко портфолио от продукти и услуги в грижата за здравето.

Сделката по придобиването предстои да бъде приключена, уточниха от „Софарма Трейдинг“.

Предвид дейностите на придобиващото контрол дружество „Софарма Трейдинг“ АД и на придобиваните аптеки може да се направи извод, че сделката ще окаже въздействие върху пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти, където е налице хоризонтално припокриване между участниците в концентрацията. Допълнително, с оглед структурата и дейностите, които осъществяват дружествата от групата на „Софарма“, като вертикално свързани ще има влияние и на пазарите на производство на лекарствени продукти, на който участва „Софарма“ АД, както и на търговия на едро с лекарствени продукти, на който осъществява дейност „Софарма Трейдинг“.

От „Софарма Трейдинг“ отбелязват, че с планираната концентрация се стреми да постигне на няколко основни цели. Първо, по отношение на пазара в град Радомир – навлизане на този пазар, доколкото към настоящия момент придобиващото предприятие не участва там. Второ, по отношение на пазара в град Перник и град Дупница – засилване на позициите на групата, доколкото пазарният дял на аптеките на купувача в тези градове е незначителен. Трето, по отношение на пазара в град София – повишаване конкурентноспособността на придобиващото предприятие, която е много силно изразена на този пазар, предвид участието не само на изключително голям брой „малки“ играчи, но и няколко „големи“ вериги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст