ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кипър ще прилага космически технологии за защита на морската среда

Кипър ще използва множество иновативни технологии за защита на морската си среда. За това информира кипърската медия „Fast Forward“. Кипърската организация за изследване на Космоса и Кипърският морски институт сключиха споразумение за сътрудничество в тази област.

Това сътрудничество бележи първото обединяване с подобна амбициозна цел.

Джордж Данос, президент на Космическата организация, и Захариас Сикурос, главен изпълнителен директор на Морския институт, имат за цел да разработят и използват космически и морски технологии за научни изследвания и съвместни инициативи в сектора на синята икономика.

„Крайната цел е да защитим нашата среда, да установим най-добри практики и да насърчим устойчивото развитие – цели с потенциал за глобално приложение“, заявяват председателите на двете организации.

Джордж Данос обърна внимание на често срещано погрешно схващане, като изясни, че космическите технологии се простират отвъд обикновеното изследване на Космоса. Той подчерта, че това партньорство ще покаже жизненоважната им роля в защитата на планетата. По-конкретно това важно сътрудничество ще позволи космическите технологии да се прилагат с цел защита на околната среда както на Кипър, така и на нашия по-голям дом – Земята.

Захариас Сикурос подчерта ключовата роля на инфраструктурите, разработвани от двете организации, които ще бъдат предоставени на цялата изследователска и иновационна екосистема както в Кипър, така и в региона около него и в цяла Европа.

Това включва сателити на ниска орбита, морски дронове, изкуствен интелект, които ще бъдат използвани за изследване на климатичните промени, наблюдение на морската среда и насърчаване на устойчивото й развитие.

Кипърският морски институт ще закупи през 2024 година безпилотен кораб на цена от около 500 000 евро и безпилотна подводница, с които ще се извършват специфични изследвания на морската повърхност и дъно. Със сателити и други космически технологии ще се събира информация от големи площи за морската среда, за промени, предизвикани от човешката дейност, и за екологични бедствия.

Резултатите и инфраструктурите, разработвани в рамките на мащабния проект, ще са достъпни за цялата иновационна система както в Кипър, така и в региона около него и в цяла Европа.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст