ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Костадин Ангелов се закани ГЕРБ да смени Хинков след ротацията

Министерство на здравеопазването Костадин Ангелов

“Министърът на здравеопазването Христо Хинков не се справя и след ротацията няма да е министър.” Това заяви пред БНТ председателят на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. Той счита, че министърът е отговорен за провала на строежа на детската болница “заради липса на административен капацитет за вземане на решения”, както и за провала на редица проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. “Там загубиха 170 млн. лева за Протонния център, защото в Министерството на здравеопазването спят зимен сън”, каза Ангелов.

Бившият министър на здравеопазването нарече скандала с освободения директор на спешната болница “Пирогов” д-р Валентин Димитров “политическо отмъщение” и “разправия по болшевишки”. “За “Пирогов”. Защо позицията ни е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в “Пирогов” от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП-ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия”, посочи председателят на здравната комисия.

По думите му в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която била невярна. “Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на “Пирогов”, нещо което каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба. Второ, обвиняват изпълнителния директор за обществени поръчки. Защо? Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал “за” тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите”, попита той.

Ангелов отбеляза, че на 28 ноември министър Хинков казал пред БНТ, че изглежда няма да се сменя директорът на “Пирогов”, а всъщност ден по-рано бил подписал смяната му. “Значи той лъже всички и това е опашата лъжа. Разправия по болшевишки”, допълни депутатът.

От Министерството на здравеопазването мотивираха смяната на Димитров с констатираните нарушения в доклад от проверка на звено “Вътрешен одит” към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници. По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Докладът е бил представен на Софийската градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. По случая са образувани прокурорска преписка и финансова инспекция на лечебното заведение. От здравното ведомство обясниха, че друг мотив за взетото решение е общественото напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники в болницата.

“Ние няма да бойкотираме нищо, а ще бъдем много внимателни. Съвестно и професионално ще си свършим задълженията. Всеки законопроект, внесен от Министерски съвет, където счетем че е нужно да се направят промени, за да този закон служи на хората вярно, ние ще го поправим, за да бъдем на висотата, на която обществото ни е избрало. Няма как да подкрепим бюджета на НЗОК, защото той е направен изключително лаишки. В него си личи непознаване на правилата за работа”, заяви още Костадин Ангелов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст