ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лондон обяви санкции срещу чуждестранни доставчици на военно оборудване на Русия

Дейвид Камерън

Обединеното кралство ще въведе санкции на 6 декември срещу чуждестранни физически и юридически лица, които доставят на Русия оборудване и компоненти, които могат да бъдат използвани за военни цели. Това се казва в изявление на британското външно министерство.

„В сряда Обединеното кралство ще наложи санкции на военни доставчици, които подкрепят военната машина на руския президент Владимир Путин. Чуждестранните доставчици, изнасящи оборудване и компоненти за Русия, ще бъдат сред десетките лица и групи, които ще бъдат изправени пред санкции в опит да се лиши Путин от ресурси, които му трябват за незаконната война в Украйна“, се казва в документа.

Съответното изявление беше направено преди визитата на британския външен министър Дейвид Камерън във Вашингтон, която започва на 6 декември. Шефът на външното министерство планира да проведе преговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и конгресмени от Демократическата и Републиканската партии. На тези срещи Камерън възнамерява да потвърди “непоколебимата подкрепа” на Великобритания за Украйна на фона на дискусиите в Конгреса за целесъобразността на по-нататъшната помощ на Киев.

От началото на войната Лондон постави в черен списък около 1800 руски физически и юридически лица и замрази активите им на стойност над 18 милиарда паунда (23 милиарда долара).

Хуманитарна помощ

Преди посещението си във Вашингтон британският външен министър обяви също отпускането на 29 милиона паунда (37 милиона долара) на украинските власти като „зимен хуманитарен пакет“ от помощ и още 7.8 милиона паунда (9.8 милиона долара) за подкрепа на най-уязвимите категории украински граждани, включително пенсионери и хора с увреждания. Средствата са част от общ пакет от 127 милиона британски лири (160 милиона долара) за хуманитарна помощ на Обединеното кралство за Киев, обявен на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон през юни.

От Министерството на външните работи припомнят, че общо Обединеното кралство е предоставило военна, хуманитарна и икономическа помощ на Украйна за 9.3 милиарда лири (11.7 милиарда долара), от които 4.6 милиарда лири (5.8 милиарда долара) са отишли ​​изключително за военни нужди.

Освен това по време на посещението си във Вашингтон Камерън възнамерява да обсъди с американските си колеги ситуацията в ивицата Газа и отношенията на Запада с Китай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст