ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Наложително е групите в Общинския съвет да се обединяват максимално бързо, настоява Терзиев

“През изминалите седмици направих всичко възможно, за да осигуря диалог за мнозинство и разбирателство в Столичния общински съвет. Въпреки усилията ми, изглежда нито една от групите в него, извън тази на ПП-ДБ (СС), не бърза. Това е удобна изчаквателна позиция, но е и липса на отговорност към избирателите.”

Това заявява във “Фейсбук” кметът на Столичната община Васил Терзиев и продължава с думите, че всички разбират, че София има нужда от работещ Общински съвет, за да може общинските съветници да започнат реално да решават проблемите на хората.

След това кметът изброява спешните теми и задачи, които не търпят отлагане:
● директна загуба на над 40 млн. лв. за ВиК инфраструктурата и, като следствие, невъзможност Столична община да се възползва от над 200 млн. лв., заделени за следващия програмен период. Спешно трябва да се финансират 77 млн. лева до края на годината, за които не са налични средства;
● гласуване на План-сметката за чистотата за 2024 година, което, ако не се направи София няма да има по-добре почистени квартали и повече пари за районите за чистота;
● гласуване на икономическата рамка на градския транспорт;
● удължаване на договорите с фирмите за разделно събиране на отпадъци в 8 района на София, които изтичат през януари;
● подготовката на бюджета за 2024 година;
● липса на план за оздравяване на “Топлофикация” – София – проблем, който директно бърка в джоба на софиянци;
● невъзможност да започне реформата и оздравяването на търговските дружества на Столична община.

След това Терзиев отбелязва, че въпреки различията между партиите, представени в Столичния общински съвет, на София й е нужна широка коалиция с компромиси от всяка една група. Ето защо той призовава групите в Общинския съвет да се обединят максимално бързо за едно работещо мнозинство и избор на председател.

Кметът признава, че ситуацията е сложна, но вярва в държавническото мислене на общинските съветници. Не смята, че някои от тях са обещавали да създават проблеми и препятствия за развитието на София в предизборната си кампания.

“Време е предизборните обещания да бъдат изпълнени”, подчертава Терзиев и споделя очакванията си да бъде намерен общ език между политическите групи, за да бъде избран председател на Общинския съвет.

В противен случай Терзиев предупреждава, че се поставят под сериозен риск основни проекти на София, което живеещите в столицата няма да простят. Ето защо кметът завършва с думите, че е наложително съветниците в Общинския съвет да поставят решаването на текущите проблеми над тяснопартийните си интереси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст