ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НС гласува да бъде създадена временна комисия във връзка със споразумението между “Булгаргаз“ и “Боташ”

национална детска болница

Със 171 гласа „за“, “против” – 34, двама въздържали се парламентът реши да бъде създадена временна комисия във връзка със споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания “Боташ”, подписано на З януари 2023 г. Предложението е на ПГ на „БСП за България“.

Временната комисия ще работи един месец и трябва да изясни и анализира условията по споразумението и неговия ефект за енергийната система на България, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години.

За председател беше избран Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Освен проекторешението депутатите приеха да разгледат на първо четене предложеният от Делян Добрев и Йордан Цонев Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Народните представители ще проведат и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесен от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Народните представители решиха, че ще приемат предложението на “Възраждане” да изслушат министъра на енергетиката Румен Радев, както и председателят на КЕВР Иван Иванов относно липсата на ток на редица места след снеговалежа.

“Първа точка за дневния ред трябва да е големият бюджет, а после ще си гласувате данъчните закони. Разберете, че повече така не можете да управлявате държавата, защото тези 6 млн. души няма да ви търпят да ги лъжете. Искате да приемете данъчните закони, преди да приемете бюджета, това е абсурд. Като не може да се разберете, недейте да управлявате. Хвърляте цяла държава и цял народ в затворническа криза”. Това каза от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод подредбата на точките в дневния ред на парламента.

Вчера се провали заседанието на бюджетната комисия към парламента, която трябваше да гласува данъчните закони на второ четене. Причината – ГЕРБ – СДС не влязоха на заседанието заради уволнението на шефа на болница “Пирогов”. Очаква се да бъде обявена извънредна комисия, за да може законопроектите да влязат в пленарната зала.

Днес от парламентарната трибуна декларация представиха и от “Възраждане”, също преди да започне дневния ред по същество.

“Вчерашната коалиционна драма за пореден път показа каква точно е спойката, която сглобява така наречената сглобка. Въобще не става въпрос нито за принципи, нито за идеали, нито за политики дори. Става въпрос единствено и само за постове. Това посочи в декларация от името на парламентарната група на “Възраждане” лидерът ѝ Костадин Костадинов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст