ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът отмени на първо четене 100-процентния резерв на горива в България

Парламент нов гласуване на вот на недоверие

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за запасите на нефт и нефтопродукти, внесени от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. По този начин се връщат законовите текстове, отменени с обнародваните промени от 13 октомври 2023 година.

С настоящите изменения се отменя разпоредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Предвижда се от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 70 на сто.

Промените бяха одобрени на първо четене със 129 гласа „за“ и 36 „въздържал се“. Законопроектът подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната- Демократична България“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“. „Възраждане“ се въздържаха.

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ каза, че ще направят предложение между двете четения на законопроекта, така че да се обърне предложеното от вносителите съотношение и до 30% от запасите да се съхранява на територията на ЕС, а 70% тук в България. Той се мотивира, че първото нещо, което се затваря по време на война, са границите, предаде БТА.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст