ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пореден протест на културните дейци с три искания

Национален протест под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“ организират днес, 6 декември, културни и творчески организации.

Това са Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюзът на артистите в България (САБ), заедно с Независимата синдикална федерация (НСФ) „Култура“ към КНСБ и Националната федерация (НФ) „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Събирането на недоволните творци започва от 12.00 часа пред Министерството на културата. Преди малко повече от месец – на 1 ноември, Денят на народните будители, културните дейци отново протестираха заради обидно ниските си възнаграждения. Тогава се събраха пред Столичната библиотека, но недоволство имаше и на различни места в страната.

Сега протестът ще е пред културното министерство, а исканията им са формулирани в 3 точки – да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, както и ясна политика за опазването и развитието на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

Настоява се и за гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

Протестиращите са недоволни, че заплатите в културния сектор са много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст