ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търговско-промишлената палата връчи за 30 път бронзовия “Хермес” и пожела още креативност и амбиция

Най-стабилните, най-устойчивите и най-иновативните компании разчитат не на кого да е, а на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), да бъде техният гарант в социалния диалог с усправляващите.

Това бе признателното и празнично послание, което Цветан Симеонов, председателят на БТПП, отправи в приветствието си при откриването на церемонията по връчването на 30-ите годишни награди на Палатата, обявени в поканата към тържеството като “юбилейни”.

От своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков отбеляза, че Българската търговско-промишлена палата е учредена през 1893 г. и вече повече от 130 години съумява да танцува в такт с музиката на бъдещето. Той уточни, че над 52 000 свободни предприемачи членуват в Палатата и те, заедно с десетките браншови организации, съумяват не само да защитят правата си чрез нея, но и да бъдат важен партньор и коректив на държавата при провеждането на политиките й.

Премиерът академик Николай Денков заяви, че е слушал много внимателно изказването на Цветан Симеонов в началото на церемонията, за да види доколко действията на БТПП са в синхрон с тези на правителството. Така отчел, че в две основни насоки те имат едни и същи цели – как да трансформират българската икономика, така че от икономика на евтината работна ръка тя да се превърне в икономика на високата добавена стойност.

Ясно е, че нямаме магическа пръчка, че трябват усилия и инвестиции, но това е обща задача и на Търговско-промишлената палата, и на правителството. За целта трябват инвестиции и усилия“, отбеляза Денков.

Ако искаме да бъдем успешни, трябва да се интегрираме напълно в европейския свят, с европейските правила. Няма как да действаме избирателно – или приемаме всичко и тогава успяваме и се развиваме, или се опитваме да действаме селективно и тогава нещата буксуват, както се е случвало в годините назад“, посочи премиерът.

По думите му, въпреки трудната ситуация в света и двете войни в близост до България, икономиката има прилични темпове на растеж. Отчита се сериозен ръст на инвестициите и се очакват още добри новини до края на годината, обяви Денков и отбеляза, че това е резултат от общите усилия.

Последва изчитане на поздравителните писма към БТПП по случай церемонията по награждаванията се премина и към връчването на наградите.

В категорията топ 100 големи предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и на максимална рентабилност на приходите от продажби, на рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година спечели А1 България ЕАД.

Връчвайки наградата на победителя – грамота и бронзова статуетка “Хермес”, Росен Желязков посочи, че този гръцки бог има аналог в римската митология и това е Меркурий, който обичайно у нас се свързва с периодите на ретроградност. Въпреки това той пожела на А1 никога да не изпада в ретроградност, а винаги да е пример за авангардност.

От своя страна представителят на А1 отчете, че през 2022 г. оборотът им е 1.25 млрд. лева, което ги прави най-големият телеком в България, а освен това те са и най-големият системен интегратор в страната за втора поредна година. Той отчете, че са постигнали тези успехи благодарение на много ясната си и подредена стратегическа цел, сериозната дисциплина и екипната работа. Той благодари на организаторите на наградите, на всичките 3600 служители на компанията и на клиентите, припознали А1 като стратегически партньор в дигиталната трансформация.

В категорията топ 100 големи предприятия, класирани по максимална рентабилност на активите и максимална рентабилност на капитала спечели “Геотехмин” ООД, компанията, която тази година навлиза в Христовата възраст, отбелязвайки 33 години от създаването си.

Техният представител прие наградата с думите, че тя е знак, че БТПП подкрепя отговорния български бизнес, който инвестира и създава работни места, плаща данъците си и подпомага регионите, в които развива дейността си.

В категорията топ 100 средни предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година спечели “Ей И Ес Марица Изток 1” ЕООД. Наградата им бе връчена от заместник-министъра на икономиката Ирина Щонова.

Представителятна “Ей И ЕС Марица” посочи, че наградата е признание за всички усилия, които те влагат за стабилността на електроенергийния сектор в България, предвид, че компанията е най-големият частен инвеститор в електроенергетиката в страната с инвестиции за над 1.6 млрд. евро. По-конкретно той посочи, че парите са вложени в най-голямата ТЕЦ в Гълъбово и в най-големия вятърен парк във Варна.

В категорията топ 100 малки предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална пеалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година спечели “Телелинк Бизнес Сървисис Груп” АД.

Наградата им връчи Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, която посочи, че за тях в образованието на първо място е ролята и контактите с бизнеса, защото целта им е да подготвят младите хора за най-добрата им възможна реализация. На второ място дигитализацията е друга тяхна перспектива. Представителят на “Телелинк Бизнес Сървисис” изрази радостта си, че айтито е забелязано, но нескромно призна, че то е значителен фактор в растежа на икономиката и то е в сърцето са иновациите, от които всички имат нужда.

В топ 100 на микропредприятията, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година спечели “Искър Сървиз” ЕООД. Наградата им бе връчена от председателя на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

В категорията браншова организация спечели “Българската асоциация – труд, здраве, безопасност“. Наградата им бе връчена от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя увери Търговско-промишлената палата, че в лицето на социалното министерство те и занапред ще имат партньор за постигането на нови и много по-амбициозни цели в икономическото и социалното развитие на България.

Представителят на “Българската асоциация – труд, здраве, безопасност” посочи, че е много развълнуван поради факта, че получава наградата, защото представлява общност, която не се измерва по икономически показатели. Той обаче подчерта, че организацията му няма право на грешки, независимо дали има криза или не, тъй като работи за безопасността и здравето на хората.

В категорията “Регионални търговско-промишлени палати (камари) в системата на БТПП” наградата спечели Търговско-промишлената палата-Враца. Бронзовата статутетка и грамотата й бяха връчени от заместник-председателя на БТПП Красимир Дачев, който отчете, че 30% от дейността на Палатата представлява нейните активности по региони. Представителят на отличената палата призна, че наградата им е много скъпа, защото регионът, в който работят, е много симпатичен, но в същото време е и много труден, защото понякога дотам и пътят изчезва и трудно се стига, но въпреки това бизнесът, който местните развиват, е твърд и упорит, като врачанския Балкан.

Наградата за посланик бе връчена на Нейно Превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, дипломатически представител на Италия в България. Тя посочи, че за нея наградата е знак колко високо се оценяват отношенията между Италия и България особено на търговско ниво. Данните за първата половина на 2023 г. потвърждават, че родината й е третият по големина търговски партньор на България. Понастоящем тук има над 14 000 предприятия с италианско участие, като преобладават тези със средни и малки размери, но които всяка година се увеличават с още 1000 нови фирми. В края на изказването си Н. Пр. Джузепина Дара пожела на България да влезе в Шенген и в еврозоната.

Последва наградата в категорията “Търговски представител“. Тя бе връчена от заместник-председателя на БТПП Тодор Табаков на Димитриос Михас – пълномощен министър по икономическите и търговски въпроси към посолството на Гърция у нас. Отправяйки благодарности, той на първо място постави семейството, което е с него в България – на жена си Атина и тримата синове, подчертавайки, че близките са най-важното нещо, което може да мотивира човек да бъдеш успешен. А за да може амбицията да бъде постигната, на първо място е страхотният екип, подчерта Димитриос Михас и по този повод благодари на посланика на Гърция в България. На второ място благоди на страхотния лидер в управлението на връзките между България и Гърция – а по-конкретно на БТПП, с чието съдействие са организирани три големи изложения в Гърция и е подписан меморандум между търговско-промишлените палати на България и Атина.

В последната част от церемонията дойде ред на наградите за медиите. От БТПП се похвалиха, че техният електронен бюлетин, чрез който обменят позиции по актуални бизнес теми, е достигнал до близо 100 000 потребители. След това те наградиха Българската национална телевизия и Лора Инджова от Нова телевизия в категория “Журналист” за най-обективно отразяване на дейността на Българската търговско-промишлена палата.

След като връчи наградите, Цветан Симеонов пожела на представителите на медиите, отразяващи събитието, да не се обезсърчават.

“Има и следващи издания на наградите, така че не се отказвайте – само продължавайте да работите все така креативно в подкрепа на българския бизнес”, завърши председателят на БТПП и пожела на гостите си светли коледни и новогодишни празници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст