ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финансовата загуба на “Пирогов” е над 31 милиона лева, заяви Хинков

Христо Хинков

Министърът на здравеопазването Христо Хинков защити решението си за освобождаването на директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров. “Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение”, заяви Хинков на брифинг в Министерския съвет. Той съобщи, че към момента финансовата загуба на “Пирогов” е 31 480 000 лева, което е със седем милиона лева повече в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под записания.

Здравният министър каза, че е докладвал на премиера Николай Денков за нарушенията в болницата. “Но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое, заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена”, допълни той. Документите на предложения от Хинков нов изпълнителен директор са били внесени в Търговския регистър за вписване едва на 4 декември. А процедурата по освобождаването на директора на „Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор.

“Като министър на здравеопазването, аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство”, изтъкна министърът. И подчерта, че когато получи доклад, в който са констатирани нарушения, като е длъжен да предприеме необходимите действия, защото в противен случай може да бъде обвинен в безстопанственост.

Одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, на Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и на ДАНС, които по думите му, са предприели по-нататъшни действия.

Изпълнителният директор на болницата е материално отговорно лице на дружеството и носи персонална отговорност за всички сключени договори и плащания. “Към момента финансовата загуба на “Пирогов” – 31 млн. и 408 хил. лева, се е увеличила със седем милиона, но в сравнение с миналата година. Към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано”, поясни министърът,

Запитан как си обяснява разликата във финансовите отчети, Хинков отговори, че към 30 септември 2023 година “Пирогов“ регистрира положителен текущ финансов резултат в размер на 898 хил. лева, но отчита натрупани загуби от минали години в размер на 31 хил. 408 лева. За сравнение натрупаната загуба от минали години към 30 септември 2022 година е в размер на 24 млн. 370 хил. лева, като за отчетния период за 2023 година, спрямо този за 2022 година се наблюдава отрицателна тенденция. Дружеството имало сключен договор с банка за заем и изплащанията не могат да бъдат отчитани като финансова печалба.

За „Майчин дом“ министърът заяви, че там нещата са по-различни от казуса с „Пирогов“. Всички наднормени вземания на директора на „Майчин дом“ са декларирани по законов ред и след всички проверки, направени там, включително и проверка от прокуратурата, не бяха установени закононарушения, посочи министърът.

“Що се отнася до внушенията, че аз изпълнявам някаква политическа поръчка във връзка със скандали от предишни периоди, одитният доклад дойде по-късно, и на базата на този доклад, както и последните действия с тези конкурси, които предизвикаха обществено недоволство от страна на служители в „Пирогов“, ме накараха да предприема тази стъпка”, обясни той. По казуса той е консултирал действията си не само с премиера, но и с председателя на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, който по-рано днес обвини министъра, че не се справя и се закани след ротацията да бъде сменен.

Здравният министър припомни, че в момента има обжалване на решението му за освобождаването на директора на „Пирогов“. “Когато съдът се произнесе, тогава ще има или няма да има смяна на директора. Внушението, че аз съм взел това решение и съм го скрил от медиите, не е вярно. Изразът “изглежда не”, който беше цитиран много пъти, всъщност е мое становище, очакване, че изглежда директорът на „Пирогов“ няма да бъде сменен поради голяма съпротива. Но това не е мое решение и аз върша това, което ми поверява законът. В момента съдът трябва да реши дали моето решение е правомерно или не”, изтъкна Хинков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст