ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финландците и французите са работили най-малко през 2022 г.

бизнес среща

Френският изследователски център Rexecode анализира данните на Евростат за 2022 г. и стигна до извода, че сред всички жители на страните от Европейския съюз финландците са най-малко склонни да работят. Заетите на пълен работен ден във Финландия работят само 1640 часа годишно, което е много под средното за Европа от 1792 часа. Сънародниците на авторите на изследването заемат второ място от дъното по брой отработени часове – 1668. А шведите са на трето място от дъното – 1672 часа годишно.

„Ефективното работно време на работниците във Франция при пълна заетост остава по-ниско от средното за Европа и в сравнение с основните съседи от началото на 2000 година. Разликата е доста стабилна от 2005 г. насам, с изключение на Германия, където годишните ефективни работни часове са намалели между 2006 г. и 2019 г., но остават значително по-високи, отколкото във Франция“, казва Оливие Редул, директор в Rexecode.

За сравнение, хората в Германия са работили средно по 1790 часа през 2022 г., което се равнява на три работни седмици. И това въпреки факта, че Германия дори не е сред първите десет държави в ЕС по гъстота на населението.

Тази класация се оглавява от Румъния – единствената страна, в която хората работят средно над две хиляди часа годишно – 2043, тоест с 400 часа повече от финландците. На второ и трето място по натовареност на работниците са България (1998 часа) и Гърция (1943 часа).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст