ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако не отстраня директора на „Пирогов“, ще ме обвинят в безстопанственост, категоричен е проф. Хинков

проф. Христо Хинков

„Директорът на „Пирогов“ носи отговорност за обществените поръчки. Имам данни от одитния доклад, в който се казва, че директорът е възложил три обществени поръчки за медицинска апаратура за над 70 000 лева без ДДС, без да е извършил съгласуване с Министерството на здравеопазването. Направил е поръчка за храна за пациенти на стойност 998 000 лева без ДДС. В периода 1-26 юли 2022-2023 година от „Пирогов“ са извършени разходи за медицински консумативи за 1 143 316 лева . Тук има издадени фактури без обществени поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП) дори. Това са тежки нарушения”.

Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по повод скандала около смяната на директора на болница „Пирогов“. 

Той бе категоричен, че през последните 10-15 г. болницата е западнала и много лекари са напуснали. Министърът бе категоричен, че тази болница, която има стратегическо значение за България, трябва да бъде оздравена. По думите му това му е била последната капка и затова е освободил директора.

Хинков също така обоснова решението си като заяви, че ако не вземе тези решения по отношение на казуса „Пирогов“, може да бъде обвинен в безстопанственост. И добави, че затова прави този ход. Министърът каза още и че ако това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, той не може да ги реши.

Министърът посочи, че към 30 септември “Пирогов” регистрира положителен финансов резултат от 898 000 лева. Същевременно отчита значително повече натрупани загуби в сравнение с предишни години. 

Той съобщи и че има сключен договор за банков заем, изплащанията на който не може да бъдат отчитани като финансова печалба. Чрез него се плаща на различни кредитори. 

Здравният министър поясни, че към септември финансовата загуба на “Пирогов” е 31 480 000 лева. Това е 7 млн. повече в сравнение с минали години. Той добави, че одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка.

На обвиненията на финансовия министър Асен Василев, че прави циркове, проф. Хинков заяви, че не прави циркове, а си върши работата. Той допълни, че не може всички професионални решения, които взима, да бъдат съгласувани с политически лидери. 

По думите му решението за освобождаване на директора не е взето тайно. Той посочи, че е коментирал случая с председателя на здравната комисия в парламента д-р Костадин Ангелов, но той не е бил съгласен това да се случи. Относно мнението на премиера, Хинков заяви, че Денков никога не го е спирал, а му е казал сам да взима решенията и да носи отговорността за тях.

Министърът съобщи, че документите на предложения от него нов директор на “Пирогов” са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември. Процедурата по освобождаване на стария ръководител изтича, когато бъде вписан новият.

По отношение на “Майчин дом”, Хинков сподели, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред. Той обясни, че там не са били установени закононарушения. Но ако се установят такива, ще се вземат мерки. И допълни, че проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график.

Здравният министър заяви, че застава зад решението си за освобождаването на директора на “Пирогов” д-р Валентин Димитров не само заради констатациите в одитния доклад, а и заради проблемите с конкурсите за началници на клиники и отделения.

Той посочи, че е натоварен със задължението да носи отговорност за всички дружества в патримониума на ведомството. Хинков обясни, че когато получи доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до финансови загуби в “Пирогов”, като министър е длъжен да предприема необходимите действия.

Той отхвърли критиките, че става въпрос за политическа репресия и посочи, че в “Пирогов” има установени и медицински нарушения, които са предмет на проверка от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст