ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американската AMD представи собствен нов чип за AI

amd

Американският производител на микрочипове и електроника AMD представи собствен нов чип MI300 – това е така нареченият AI ускорител. Този тип чипове се използват за ускоряване на невронни мрежи и други системи с изкуствен интелект.

Според експерти това е едно от най-важните събития в историята на компанията, тъй като по този начин AMD навлиза в активно развиващия се пазар на AI ускорители. Сега лидер на този пазар е Nvidia Corporation.

След съобщението на AMD акциите на Nvidia паднаха с 2.3 процента. А акциите на AMD първо паднаха с 1.3%, но се повишиха с 1.2% след работното време.

AMD очаква приходите от AI ускорители да достигнат 2 милиарда долара през 2024 г., като общите приходи на компанията са 26.5 милиарда долара.

Главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су също направи доста амбициозна прогноза за развитието на пазара на AI чипове като цяло: според нея, през следващите четири години ще достигне 400 млрд. долара. Още през август AMD направи много по-скромна прогноза за същия период – 150 млрд. долара. За сравнение, целият пазар на чипове, според IDC, е бил за 597 млрд. долара през 2022 година.

AMD (Advanced Micro Devices), е компания от Санта Клара, щата Калифорния, Съединените американски щати. Тя разработва и продава компютърни чипове, микропроцесори, чипсети, графични процесори (GPU) и едночипови системи (SoC). По този начин компанията се насочва към компютърния и комуникационния сектор в B2B сектора, но също и директно към потребителите. След отделянето на фактическото производство на полупроводници в Globalfoundries през 2009 г., AMD вече няма собствено производствено предприятие, компанията е „безфабрична“.

Тя е включена в борсовия индекс Standard & Poors 500 от 20 март 2017 г., има около 13 000 служители по целия свят. Акциите на компанията са регистрирани на NASDAQ.

Компанията е основана през 1969 година от група инженери, напуснали Fairchild Semiconductor, сред които най-известният е Джери Сандърс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст