ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БВП на България нараства с 1.8 на сто през третото тримесечие

Пари алфа българия закона за счетоводството търговският баланс параходство брп продажби кредити

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) у нас нараства с 1.8% в сравнение със същия период на миналата година и с 0.4% спрямо второто тримесечие на тази година по сезонно изгладени данни, съобщават от Националния статистически институт.

Произведеният БВП между юли и септември възлиза на 48.47 млрд. лв. по текущи цени според предварителните данни. На човек от населението се падат 7522 лв. от стойностния обем на показателя.

При среден за тримесечието валутен курс от 1.796396 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 26.98 млрд. долара и съответно на 4187 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е 24.78 млрд. евро, като на човек от населението се падат 3846 евро.

От статистиката отбелязват, че създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през третото тримесечие възлиза на 42.28 млрд. лв. по текущи цени.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 5.3%, което е намаление с 2.9 процентни пункта на годишна база.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1 процентен пункт до 28.8 процента.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите продължава да се увеличава – до 65.9% през третото тримесечие при 64% за същия период на миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст