ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бисеров излиза сух и от делото за конфискация

Христо Бисеров знае прекалено много

Софийският градски съд е отхвърлил исковете за близо 2 млн. лв. на антикорупционната комисия срещу бившия заместник-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров и семейството му. Делото за конфискация се точи 9 години, като беше прекратено, спряно и възобновено заради отправено до Съда на Европейския съюз преюдициално запитване.

Бившата вече КОНПИ претендираше отнемане къща и автомобил в София, над 50 хил. лв. от сметка на БИСЕРОВ, продадени акции от Мария Бисерова за 260 000 хил. лв., 12 хил. лв. от продажаба на кола, както и 360 хил. лв., дадени от нея като заем на сина й Ивайло Главинков. От него пък комисията търсеше близо 700 хил. лв. по две банкови сметки. С решението на съда исковете са отхвърлени, а комисията е натоварена с разноски в размер на 132 хил. лв.,, които ще дойдат от джоба на данъкоплатеца.

Гражданското дело за конфискация стана възможно заради привличането на Бисеров и Главинков като обвиняеми за пране на пари и данъчни престъпления. наказателното производство срещу тях обаче беше провалено като по отношение на Главинков изобщо не стигна до съд, а Бисеров беше оправдан. През 2015 г. антикорупционната комисия заведе две дела за конфискация срещу семейството. Общият размер на иска по другото дело беше над 4 млн. лв., но след прекратяване и възобновяване изтече абсолютната давност и комисията също отнесе осъждане за разноски за близо 165 хил. лева. Междувременно Бисеров осъди държавата и за вреди в размер на 7500 лева.

Поредната пародия на антикорупционно правораздаване идва броени дни, след като съдът отряза окончателно КОНПИ и по иска за 2 млн. лв. срещу покойния вече депутат от ГЕРБ и шеф на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев. През 2017 г. военната прокуратура прати на съд него и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки. Тонев беше обвинен, че е ощетил ВМА с над 16 млн. лв. от неизгодни договори, а Кадурина – че е предоставяла и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“.

Кадурина беше оправдана вече на две инстанции по това дело, като се очаква аналогично окончателно решение на Върховния касационен съд. Срещу нея КОНПИ също се проваля по иск за над 2,8 млн. лв., отхвърлен вече на две инстанции. Резултатът и тук е ясен – нови стотици хиляди разноски, които данъкоплатецът ще плати за имитацията на антикорупционно правораздаване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст