ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Броят на сделките се запазва, но оборотът на БФБ се понижава през ноември

БФББългарска фондова борса

Индексът на „сините чипове“ SOFIX губи 0.10% от стойността си спрямо октомври и е равен на 746.23 пункта.

Оборотът на „Българска фондова борса“ бележи спад през ноември на месечна база с 36.47% и достига 51.63 млн. лева, обявиха от борсовия оператор. Понижение има и за периода януари-ноември спрямо миналата година.
Броят на сделките се запазва почти същият – 5349, което спрямо реализираните 5 424 покупко-продажби през октомври тази година, което е понижение от 1.38 на сто. Сделките за единадесетте месеца са намалели обаче с 35.37% на годишна база.

Най-много покупко-продажби през ноември са били сключени с акциите на „Софарма“ АД – София – 567, на „Шелли Груп“ АД – София – 445, и на „Доверие Обединен холдинг“ АД – София – 267.

Оборотът на пазара за растеж BEAM, организиран от „Българската фондова борса“, където малки и средни предприятия получават възможността да си осигурят финансиране при облекчени условия, е в размер на 2.12 млн. лева, което представлява 4.12% дял от търговията на фондовата борса.

MTF BSE International е иновативен проект в рамките на българския капиталов пазар. Това е многостранна система за търговия, организирана от БФБ, която предоставя възможност на български инвеститори да диверсифицират своите портфейли с финансови инструменти, издадени от едни от най-известните и ликвидни 400 компании в света. Оборотът, който е реализиран през ноември възлиза на 7.02 млн. лева, което формира 13.60% дял от търговията на фондовата борса.

И четирите основни борсови индекса са на червена територия през ноември. Измерителят на „сините чипове“ SOFIX губи 0.10% от стойността си спрямо октомври и е равен на 746.23 пункта. „Принос“ за това имат осем от 15-те публични дружества, които участват в базата за изчисляване на индекса. Те завършиха единадесетия месец със спад на цените на акциите на тези фирми. В Топ 3 на губещите фирми са „Химипорт“ АД, чийто акции губят 7.14% от стойността си, „Неохим“ АД – Димитровград – с 5.64% спад на котировките, и „Софарма Трейдинг“ АД – с 3.28% понижение на цените.

Трите най-печеливши компании в SOFIX са „М+С Хидравлик“ АД, с ръст на цената от 4.72%, „Фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ – с повишение от 3.45%, и „Централна кооперативна банка“ АД – с ръст от 2.70 процента.

Акценти

На проведената на 2 ноември  заключителна церемония на БФБ по третото издание на програма “БиймЪп Лаб” (beamUp lab) бе обявено влизането на 20 иновативни компании в четвъртото издание на програмата за стимулиране на растежа на българските компании, обявиха от „Българска фондова борса“. Компаниите от технологичния сектор преобладават като брой, но има и производители на суперхрани, протеинови барчета, шоколадови изделия, както и батерии и рамки за велосипеди, водородни технологии, каравани под наем и други. Общо 80 на сто от тези компании са преминали успешно поне един рунд на финансиране от рискови инвеститори. До момента те са набрали от рискови инвеститори над 30 млн. лева.

„Българската фондова борса“ и партньорите й отличиха най-добре представилите се дружества от програмата за стимулиране на растежа на българските компании “БиймЪп лаб вол. 3” (beamUp lab vol. 3) в шест категории.

На 3 ноември “Българска фондова борса” информира за издаването на лиценз на „Колективно финансиране“ АД (в процес на учредяване) от Комисията за финансов надзор. Той позволява на дружеството да управлява краудфъндинг платформа, която ще улеснява финансирането на иновативни бизнес проекти.

“Българска фондова борса”, заедно с “Централен депозитар” АД и “Клиър Екс”, са основни акционери в „Колективно финансиране“ АД. Новата краудфъндинг платформа ще допринесе за разширяване на инвестиционните възможности, което e в унисон със стремежа на БФБ да подкрепя иновациите и да предложи модерни финансови инструменти, осигуряващи добавена стойност за всички пазарни участници.

Лицензът разрешава на “Колективно финансиране” да предоставя услуги за колективно финансиране. Дружеството има право да извършва следните дейности и услуги: улесняване на отпускането на заеми и пласиране без твърд ангажимент на прехвърлими ценни книжа за целите на колективното финансиране и получаване и предаване на нареждания във връзка с тези прехвърлими ценни книжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст