ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел стиска палци Белия дом да не врътне кранчето “Анти Путин” на Киев

Брюксел има сериозни поводи за притеснение: ако САЩ решат да спрат или да намалят драстично финансовата помощ за Украйна. До момента Белият дом е най-големият донор на Киев с одобрените досега над 110 милиарда долара военна и икономическа помощ. Опасенията са логични – ако републиканците в Конгреса блокират процедурата за отпускане на нови милиарди, финансовата тежест за оцеляването на независима Украйна ще падне върху Европейския съюз.

Проблемът е, че ЕС дори да постигне единодушие за мащабна финансова подкрепа, което е малко вероятно заради опозицията на Унгария, в никакъв случай не може да запълни празнината, която ще зейне след оттеглянето на Щатите. Най-малкото, защото не разполага с такива “свободни” ресурси.

Поводът за тези страхове е евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след изборите догодина. По всичко личи, че

съпартийците му в Сената вече отъпкват пътеката пред него,

защото в сряда (6 декември) те блокираха приемането на законопроекта за отпускането на финансова помощ за Украйна и Израел, след като не успяха да си осигурят мнозинство за допълнителните пари, необходими за стабилизиране на охраната по границата с Мексико. По този повод, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл обобщи, че в момента адекватната защита на границите и на националната сигурност са по-важни на този етап.

Законопроектът, предложен от президента Джо Байдън през октомври,

предвиждаше  помощ от 116 милиарда долара –  за Украйна, Израел и Газа,

плюс определено количество милиарди за пограничната сигурност на САЩ.

От две седмици Белият дом предупреждава, че парите са на изчерпване и няма време за повече протакане за приемането на помощта.

Републиканците обаче са непреклонни, че всяка помощ за Украйна трябва да бъде обвързана с мащабни имиграционни реформи.

Масло в огъня наля и съобщението на администрацията на Байдън в сряда, че САЩ ще отпуснат нова помощ на Украйна – в размер на 175 милиона долара – за ракети, артилерийски снаряди и оборудване за защита на критична национална инфраструктура.

Очакванията на демократите са, че

може да има ново гласуване на помощта в Сената.

Дори и това да стане, на практика нищо не е сигурно. Защото законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите, чийто председател Майк Джонсън вече заяви, че помощта за Украйна няма да бъде гласувана без включването на значителни мерки за сигурност по границата с Мексико. Демократите смятат, че тази ситуация е в полза на Кремъл, където най-вероятно Путин доволно потрива ръце.

„Не се заблуждавайте, днешният вот ще се помни дълго. Историята ще съди сурово онези, които обърнаха гръб на каузата на свободата“, заяви Байдън след гласуването.

Украйна обяви, че вярва в добронамереното отношение на САЩ и се надява те да не спрат подкрепата. Също в сряда (6 декември) обаче, явно притеснен от неприятните новини,

украинският президент Володимир Зеленски отказа

предварително уговорен разговор с конгресмените.

В същото време ЕС е с изтънял бюджет и поизчерпан фонд за отбрана, а запасите с боеприпаси и оръжие на страните от блока намаляват. Към момента изглежда невъзможно блокът да заеме мястото на САЩ като основен донор на Украйна.

Другият проблем е, че унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че иска срещата на върха на лидерите в Брюксел следващата седмица с основна тема… “Началото на преговорите с  Украйна за пълноправно членство в ЕС да не се разглежда. И

от новия бюджетен план да бъдат изключени 50-те милиарда евро,

предвидени като икономическа помощ за Киев!”

Неговата позиция е в противоречие с мнението на Европейската комисия, която през ноември препоръча лидерите на блока да дадат на Киев заветното одобрение. Стига, разбира се, ако украинските власти са изпълнили и последните условия.

На този фон изглежда, че ситуацията от двете страни на Атлантика е в задънена улица. Но тъй като ЕС трудно ще обуздае Орбан, въпреки че му предстои среща с френския президент Еманюел Макрон, който ще се опита да го разубеди да налага вето, по-вероятно е САЩ по-бързо да вземат решение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст