ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджетната комисия ще гласува на второ четене данъчните закони

Бюджетната комисия в парламента ще гласува на второ четене промените в Закона за ДДС, за местните данъци и такси и за корпоративното подоходно облагане. Заседанието трябваше да се проведе във вторник, но от ГЕРБ-СДС не присъстваха заради отстранения шеф на “Пирогов” Валентин Димитров, а депутатите от ДПС напуснаха преди началото на заседанието, с което кворумът се провали. Финансовият министър Асен Василев и председателят на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев се разбраха да бъде променен графикът за приемане на данъчните закони и бюджета.

Част от данъчните закони се очаква да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала още днес, като Закона за счетоводството и Закона за данъчните складове и акцизите.

Следа разговора между Василев и Цонев в сряда стана ясно, че следващата седмица ще бъде гласуван държавният бюджет, както и на второ четене оставащите данъчни закони и бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса, за да може преди Коледа и големият бюджет да бъде приет окончателно.

Текстовете, касаещи ДДС ставката за ресторантьорите, са сред най-спорните предложения в проектобюджета за следващата година. От бранша настояват ставката да остане в намаления ѝ вариант от 9 на сто, въведен заради COVID кризата, а не 20 на сто.

Миналата седмица в петък парламентът прие в пленарната зала на първо четене намалена ставка за ресторантьорския и хотелиерския бизнес, 15% корпоративен данък за част от едрия бизнес и възможност общините да увеличават данъците на имотите. Сред тези промени дискусионни остават също данъчните оценки на имотите, върху които се формира местният данък, както и 15-процентата ставка за големите корпорации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст