ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Даймън би закрил сектора на криптовалути, ако има тази власт

Джейми Даймън

Джей Даймън е заявил пред американските законодатели, че би премахнал бизнеса с критовалути, ако има такива правомощия. “Ако бях на мястото на правителството, бих го закрил”, казал главният изпълнителен директор на “Джей Пи Моргън Чейз” на членовете на Сенатската банкова комисия по време на годишното изслушване за Уолстрийт на 6 декември.

Коментарите са поредният камък в градината на дигиталните валути, които Даймън от край време атакува и които определя като “схема на Понци” и “измама”. Последните му забележки идват след поредицата скандали и хакерски атаки в криптосектора, който е под засилващия се контрол на американските регулатори и законодатели след фалита на платформата за криптовалути FTX на криптокраля Сам Банкман-Фрийд.

Сенаторът демократ от Масачузетс – Елизабет Уорън, използва изслушването, за да подкрепи републикаците и банковите лидери в противопоставянето им на криптовселената. “Днес терористите имат нов начин да заобиколят Закона за банковата тайна – криптовалутите”, отсякла госпожа Уорън.

Даймън и други шефове от банковия сектор, между които и главният изпълнителен директор на “Бенк ъф Америка” – Браян Мойнихан, са уверили, че са монтирали защити срещу терористи и други незаконни играчи, които не допускат институциите им да бъдат използвани за криминални деяния. А Уорън заявила, че обхватът на наредбите срещу прането на пари, които спазват банките, трябва да се разшири и за дигиталните активи – позиция, която всички лидери от Уолстрийт подкрепили.

“Обикновено не се съюзявам с главните изпълнителни директори на многомилиардните банки, но това е въпрос на националната сигурност”, обяснила Уорън, която и преди е посочвала необходимостта от регулиране и е изразявала опасения от връзките на едрите кредитори с крипто-сектора.

Периодичните критики на Даймън обаче не засягат технологията “блокчейн” (верига от блокове), която банките са въвели в няколко проекта. “Джей Пи Моргън Чейз” е пионер със своя JPM Coin – “стабилна цифрова монета”, позволяваща на клиентите да правят плащания, базирани на блокчейн. Банката очаква с този метод да се извършват дневни трансакции в размер на 10 млрд. щ. долара в рамките на идните две години срещу сегашните около 1 млрд. долара.

Поредните заплахи срещу криптовалутите се появяват в хода на поредния мощен подем на цената на Bitcoin, която в момента е над 43 хил. щ. долара. Експерти от бранша твърдят, че пазарната оценка на виртуалните пари може да надхвърли 50 хил. щ. долара още в началото на 2024 година. А Кейти Уд – главен изпълнителен директор и инвестиционен ръководител на американската фима за инвестиционен мениджмънт”Арк инвест”, посочва, че Bitcoin е застраховка както срещу инфлацията, така и срещу дефлацията, защото дигиталната монета не носи партньорски риск и институциите са символично замесени. Дамата, която е сред най-оптимистичните привърженици на криптовалутата, я определя като “дигитално злато”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст